V sodelovanju z Mestno občino Koper tudi letos pripravljamo akcijo brezplačnega prevzema nevarnih azbestnih odpadkov. Akcija bo trajala do 31. oktobra oziroma do porabe proračunskih sredstev. Veseli nas dober odziv, saj smo v okviru lanskoletne akcije zbrali ter oddali nekaj več kot 155.500 kilogramov azbestnih odpadkov.

Koprska občina želi dolgoročno postati občina brez azbesta, zato z akcijo brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov že tretje leto zapored prebivalce spodbuja, da postanejo bolj odgovorni do okolja in pristopijo k odstranitvi nevarnih azbestnih odpadkov s stanovanjskih, kmetijskih ali drugih zasebnih gospodarskih objektov. Upravičencem bo krila stroške brezplačnega prevzema teh odpadkov, medtem ko morajo za zavarovanje odpadkov in prevoz poskrbeti sami.

Za izvedbo letošnje akcije je občina v proračunu predvidela 22.155 evrov, do sredstev so upravičeni lastniki, solastniki in najemniki zasebnih objektov ali zemljišč na območju koprske občine. Za vsak objekt ali zemljišče se pravica do brezplačne oddaje azbestnih odpadkov uveljavlja samo enkrat, upravičenci pa brezplačno lahko oddajo največ dve toni azbestnih odpadkov. Oddali ga bodo lahko v Zbirnem centru Srmin, od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro, ob sobotah pa med 7. in 15. uro. Azbestne odpadke je mogoče oddati tudi v Zbirnem centru Dvori pri Sv. Antonu med delavniki od 7. do 15. ure. Pred oddajo v zbirni center je treba izpolniti obrazec v slovenskem ali italijanskem jeziku, ki sta dostopna na dnu spletne strani v PDF dokumentu. Izpolnjeni obrazec morajo upravičenci posredovati v pregled in potrditev na Mestno občino Koper ter nato izpolnjenega in potrjenega predložiti ob oddaji azbestnih odpadkov v zbirni center, in sicer najkasneje 30 dni po prejetju.

Na Marjetici Koper občane opozarjamo na primerno zaščito in dosledno upoštevanje predpisov s področja ravnanja z azbestnimi odpadki. Še zlasti morate biti pozorni na to, da se material, ki vsebuje azbest, ne zlomi oziroma poškoduje, saj pride ob tem do prašenja, nevaren azbest pa se tako sprošča v zrak. Vsi, ki želite azbest varno odstranili iz svojih domov, morate uporabiti delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Pred transportom morate material tudi ustrezno zaščititi in pripraviti za oddajo. Najbolje je, če ga naložite na leseno euro paleto, ki ne sme presegati enega metra višine, in ovijete v plastično folijo, saj se tako prepreči uhajanje manjših delcev azbesta v zrak.

Za več informacij o akciji in pravilnem ravnanju z azbestnimi odpadki nas lahko kontaktirate prek elektronskega naslova simon.varljen@marjeticakoper.si ali prek telefonske številke 05 66 33 761.