V sodelovanju z Mestno občino Koper se ta teden začenja nova akcija brezplačnega prevzema nevarnih azbestnih odpadkov, ki bo trajala vse do konca oktobra oziroma do porabe proračunskih sredstev. Akcija je v preteklosti požela dober odziv, saj so občanke in občani v dveh letih oddali skoraj 300.000 kilogramov azbestnih odpadkov.

Koprska občina želi dolgoročno postati občina brez azbesta, zato z akcijo brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov že tretje leto zapored prebivalce spodbuja, da postanejo bolj odgovorni do okolja in pristopijo k odstranitvi nevarnih azbestnih odpadkov s stanovanjskih, kmetijskih ali drugih objektov. Upravičencem bo krila stroške brezplačnega prevzema teh odpadkov, medtem ko morajo za zavarovanje odpadkov in njihov prevoz poskrbeti sami.

Za izvedbo letošnje akcije je občina v proračunu predvidela 30.000 evrov. Do sredstev so upravičeni lastniki, solastniki in najemniki zasebnih objektov ali zemljišč na območju koprske občine. Za vsak objekt ali zemljišče se pravica do brezplačne oddaje azbestnih odpadkov uveljavlja samo enkrat, upravičenci pa brezplačno lahko oddajo največ dve toni azbesta. Oddali ga bodo lahko v Zbirnem centru Srmin, od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro, ob sobotah pa med 7. in 15. uro. Azbestne odpadke je mogoče oddati tudi v Zbirnem centru Dvori pri Sv. Antonu med delavniki od 7. do 15. ure. Pred oddajo v zbirni center je treba izpolniti obrazec v slovenskem ali italijanskem jeziku, oba sta dostopna na spletni povezavi. Izpolnjeni obrazec morajo upravičenci posredovati v pregled in potrditev na Mestno občino Koper ter izpolnjenega in potrjenega predložiti ob oddaji azbestnih odpadkov v zbirni center, in sicer najkasneje 30 dni po prejetju.

Na Marjetici občane še posebej opozarjamo na primerno zaščito in dosledno upoštevanje predpisov s področja ravnanja z azbestnimi odpadki. Še zlasti morate biti pozorni na to, da se material, ki vsebuje azbest, ne zlomi oziroma poškoduje, saj pride ob tem do prašenja, azbest pa se tako sprošča v zrak. Vsi, ki želite azbest varno odstraniti iz svojih domov, morate uporabiti delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Azbesta, ki je pritrjen, ne smete lomiti, ampak odviti vijake, odlomljena mesta pa navlažiti z vodo, da vlakna ne letijo. Pred transportom morate material tudi ustrezno zaščititi in pripraviti za oddajo. Najbolje je, če je naložen na leseno euro paleto, ki ne sme presegati enega metra višine. Azbest naj bo ovit v plastično folijo, saj se tako prepreči uhajanje manjših delcev v zrak.

Azbest je sicer nevaren šele, ko je poškodovan, a previdnost ni nikoli odveč. Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, prav tako jih ne vohamo in ob morebitnem vdihavanju ne čutimo. Zavedati pa se moramo, da vdihovanje azbestnih vlaken povzroča zelo resne bolezni, kot sta azbestoza in pljučni rak. Nevarno je lahko že eno samo azbestno vlakno, zato je treba z materiali, ki vsebujejo azbest, ravnati zelo previdno. Treba jih je primerno skladiščiti in tako preprečiti onesnaženje našega bivalnega okolja z azbestom.

Za več informacij o akciji in ravnanju z azbestnimi odpadki nas lahko kontaktirate prek telefonske številke 05 66 33 761 ali elektronskega naslova simon.varljen@marjeticakoper.si.