SMS Parking

Plačilo parkirnine s kratkimi sporočili SMS

S 1. junijem 2015 je vsem uporabnikom parkirišč na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki jih upravlja Komunala Koper na voljo nova storitev plačevanja parkirnine preko kratkih sporočil SMS.

Sistem delovanja SMS parkiranja je zelo preprost. Uporabnik parkira vozilo in pošlje SMS sporočilo s cono parkiranja na številko 4333, ki je vidno označena na parkirišču ter registrsko številko vozila, nato prejme brezplačni potrditveni SMS, na katerega odgovori z besedo DA in želeno dolžino parkiranja v urah (do največ 3).

Parkirnina se po novem sistemu obračunava mesečno, preko položnice mobilnega operaterja uporabnika.

Poleg tega je nov sistem parkiranja veliko bolj prijazen do uporabnikov, saj omogoča brezgotovinsko poslovanje (spomnimo, koliko krat po žepih brskamo za drobižem), je brezpapirno in prijazno do okolja oz. trajnostno naravnano, ker ni potrebno tiskati parkirnih listkov. Za njegovo uporabo uporabnikom ni potrebno vgraditi dodatnih aplikacij ali se registrirati, rešitev pa deluje na čisto vseh mobilnih aparatih, tudi na tistih starejših generacij. Ena od ključnih prednosti je v tem, da se lahko parkirnina podaljša od kjerkoli in se ni potrebno vračati k vozilu oz. parkomatu. Sistem namreč 15 minut pred iztekom parkirnine uporabniku posreduje brezplačni opozorilni SMS, na katerega se lahko ta odzove in enostavno podaljša parkirnino.

SMS parkiranje deluje na obstoječi infrastrukturi, kar pomeni, da razen razvoja pametne rešitve ni bilo potrebnih dodatnih vlaganj v opremo na parkiriščih. Parkiranje na takšen način je za uporabnike zanesljivo, saj občinski redarji preverjajo status parkiranja z vnosom registrske številke avtomobila v svojo napravo. Naj dodamo, da bo sistem plačevanja parkirnine s parkomati kljub uvedbi novosti ohranjen in bo nemoteno deloval tudi v prihodnje.

Navodila za uporabo in splošni pogoji uoprabe sistema SMS parking so priložena.