Embalaža

Zbiranje embalaže

Embalažo zbiramo v zelenem zabojniku z rumenim pokrovom. Odvažamo jo dvakrat tedensko. Če se zabojniki napolnijo prej, jih spraznimo intervencijsko.

V zabojnik za embalažo odlagamo:

  • plastenke pijač in živil
  • plastenke čistil in pralnih sredstev
  • pločevinke živil in pijač
  • votlo embalažo od mleka, sokov ipd.
  • plastične lončke in vrečke

V zabojnik za embalažo ne odlagamo plastično ali kovinsko embalažo ki vsebuje nevarne snovi ali njihove ostanke, ki zahtevajo posebno ravnanje.

Zakaj ločujemo embalažo?
V povprečnem gospodinjstvu embalaža predstavlja približno sedem odstotkov odpadkov. V svetu za proizvodnjo plastike letno porabimo kar osem odstotkov letne proizvodnje nafte. Potrošnja plastike na svetovni ravni se je iz približno petih milijonov ton v petdesetih letih povzpela na skoraj 100 milijonov ton, zato je toliko bolj pomembno, da jo recikliramo.
Reciklirano plastiko uporabljamo za izdelavo novih izdelkov, kot so pipe za vodo, preproge, izolacija vtičev in spalne vreče, steklenice in zabojniki, avtomobilski deli in čopiči..
Recikliranje aluminijevih pločevink prihrani od 90 do 95 % energije, ki je potrebna za izdelavo pločevink, ter prepreči izpust več ton ogljikovega dioksida v atmosfero. Reciklirani aluminij se uporablja za nove pločevinke.