V mesecu aprilu je v slovenski Istri potekala akcija zbiranja še delujočih elektronskih aparatov, s katero so organizatorji, družba ZEOS, d.o.o., skupaj z lokalnimi partnerji Okoljem Piran, Komunalo Izola in Marjetico Koper, v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno, spodbujali občane k oddaji še delujočih aparatov. Posebni kotički za oddajo teh aparatov so bili meseca februarja vzpostavljeni na štirih zbirnih centrih: Zbirnem centru Sermin, Zbirnem centru Dvori pri Sv. Antonu, Zbirnem centru Izola in Zbirnem centru Dragonja.

Občanke in občani so v času akcije oddali 80 kosov še delujočih aparatov, ki so jih nato izvajalci v procesu ponovne uporabe pregledali in jim tako omogočili varno nadaljnjo uporabo. Nekaj od njih je že našlo novega lastnika. Z doseženim rezultatom so organizatorji zadovoljni, saj se zavedajo, da se velike spremembe vedno začnejo z majhnimi koraki.

Tudi po akciji ostajajo vsi štirje kotički za še delujoče aparate aktivni, zato ste občanke in občani vabljeni k oddaji svojega še delujočega aparata, ki ga ne potrebujete več. Postanite odgovorni uporabnik dobrin, kjer na eni strani podaljšate uporabno dobo aparatov, ter na drugi strani zmanjšate količine teh odpadkov. Poudarjamo, da se zbira odpadke, ki so še delujoči, kot na primer bela tehnika – pralni stroji, hladilniki, pečice, mali gospodinjski aparati, zabavna elektronika – radio, zvočniki, LCD televizija in monitorji, svetila, računalniška oprema ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije. Vsem zbranim aparatom se bo nato preverila funkcionalnost in električna varnost, nakar bodo vrnjeni na trg po primerni ceni ali pa bodo podarjeni. Družba ZEOS je svojim partnerjem omogočila prodajo tudi preko njihove spletne platforme, ki so jo vzpostavili  v letošnjem letu in je namenjena mreženju ter povezovanju vseh deležnikov krožnega gospodarstva (www.zeos.si).

Projekt se izvaja v sodelovanju z Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije in podjetjem TSD, d.o.o. ter je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS in Evropske komisije.