Spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran je v polnem teku. Z našimi zaposlenimi smo se danes odpravili na teren in si ogledali kako poteka zbiranje in odvoz nevarnih odpadkov.

Tudi letos smo na več lokacijah znotraj območij dveh občin postavili mobilne zbiralnice, na katerih občani lahko odložijo gospodinjske nevarne odpadke. Akcija, ki se je pričela prejšnji teden, se bo po drugih krajevnih skupnostih nadaljevala vse do 21. aprila 2018.

 

Kot nam je zaupal Dejan Junc, se ta teden akcija počasi zaključuje in ob tem povabil vse občanke in občane, da v kolikor nevarnih odpadkov še niso oddali, da to storijo do sobote. Opozoril je na problematiko, ki jo na Marjetici Koper zaznavamo že nekaj let, in sicer se v mobilnih zbiralnikih velikokrat znajdejo tudi odpadki, ki tja ne spadajo. “Ob tem bi želel pozvati vse občanke in občane, da naj v zbiralnike za nevarne odpadke, ne nosijo kosovnih odpadkov, saj ti ne sodijo sem, je še povedal Junc ter razložil, kaj vse sodi pod nevarne odpadke.

Kaj sodi med nevarne odpadke?

Med nevarne odpadke iz gospodinjstev spadajo odpadne barve, jedilno in motorno olje, goriva, čistila, razpršila in kozmetika, topila, pesticidi, sijalke, odpadna zdravila, odpadni avtomobilski akumulatorji in baterijski vložki, onesnažena embalaža, prazne tlačne posode in podobni odpadki, ki se ne smejo oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Seznam postavljenih mobilnih zbiralnic po posameznih krajevnih skupnostih najdete TUKAJ. 

Občani lahko nevarne odpadke tudi sami brezplačno oddajo izven določenih akcij, in sicer na zbirnih centrih v Srminu oz. Dvorih pri Sv. Antonu, vsak dan, od ponedeljka do sobote.

Za vse uporabnike, ki želijo izkoristiti dodatne možnosti je na voljo aplikacija Abecednik odpadkov, ki jo najdete TUKAJ. V meniju „koledar odvoza odpadkov“ so vključene vse večje akcije zbiranja odpadkov in vneseni aktualni termini odvoza nevarnih odpadkov s premičnimi zbiralnicami. Storitev omogoča enostaven in hiter pregled lokacij zbiranja, z dodatno storitvijo geolociranja zbiralnice oz. zabojnikov (GPS signal nas natančno vodi do izbrane lokacije).

Nevarni odpadki morajo biti oddani v originalni embalaži in se med sabo ne smejo mešati, saj lahko le na tak način pravilno ravnamo z njimi v nadaljnjih postopkih.

Nevarnih odpadkov nikakor ne odlagamo v zabojnike, med druge gospodinjske odpadke ali v okolico, saj so lahko zelo nevarni za zdravje ljudi in živali ter lahko predstavljajo veliko okoljsko grožnjo. Ti odpadki namreč med drugim lahko vsebujejo vnetljive snovi, kisline, svinec, ali druge težke kovine, ki so celo smrtno nevarne.