V začetku letošnjega leta smo z Mestno občino Koper združili moči v akciji brezplačnega prevzema nevarnih azbestnih odpadkov. Akcija je požela dober odziv občank in občanov, ki so doslej zbrali in oddali nekaj več kot sto ton azbestnih odpadkov. Čas za oddajo vlog se izteče 31. oktobra.

Mestna občina Koper je za letošnjo akcijo v proračunu predvidela 43.500 evrov, kar je za približno 124 ton azbestnih odpadkov. Do sredstev so upravičeni lastniki, solastniki in najemniki zasebnih objektov ali zemljišč na območju koprske občine. Za vsak objekt ali zemljišče se pravica do brezplačne oddaje azbestnih odpadkov uveljavlja samo enkrat, upravičenci pa brezplačno lahko oddajo največ dve toni azbestnih odpadkov. Odpadke lahko občani oddajo v Zbirnem centru Srmin, od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro, ob sobotah pa med 7. in 15. uro. Pred oddajo v zbirni center je potrebno izpolniti obrazec, ki je dostopen na spletni povezavi. Izpolnjeni obrazec morajo upravičenci posredovati v pregled in potrditev na Mestno občino Koper ter izpolnjenega in potrjenega predložiti ob oddaji azbestnih odpadkov v zbirni center, in sicer najkasneje 30 dni po prejetju.

V Marjetici Koper občane opozarjajo na primerno zaščito in dosledno upoštevanje predpisov s področja ravnanja z azbestnimi odpadki. Še zlasti naj bodo pozorni na to, da se material, ki vsebuje azbest, ne zlomi oziroma poškoduje, saj pride ob tem do prašenja, azbest pa se tako sprošča v zrak. Vsi, ki želijo azbest varno odstranili iz svojih domov, morajo uporabiti delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Azbesta, ki je pritrjen, ne smejo lomiti, ampak odviti vijake, odlomljena mesta pa navlažiti z vodo, da vlakna ne letijo. Pred transportom morajo material tudi ustrezno zaščititi in pripraviti za oddajo. Najbolje je, če ga naložijo na leseno euro paleto, ki ne sme presegati enega metra višine, in ovijejo v plastično folijo, saj se tako prepreči uhajanje manjših delcev azbesta v zrak.

Za več informacij o ravnanju z azbestnimi odpadki nas lahko pokličete na 05 66 33 761 ali nam pišete na simon.varljen@marjeticakoper.si.