Mestna občina Koper je danes predala v uporabo težko pričakovano pridobitev v mestu. 1.280.000 evrov vredna prenova, v okviru katere je mestna tržnica dobila sodoben in funkcionalen nadstrešek, je končana, branjevke in branjevci pa so se po več mesecih na začasni lokaciji lahko vrnili na staro delovno mesto, na katerem bodo lahko odslej delali v veliko prijetnejših delovnih pogojih. Odprtje prenovljene tržnice s pestrim kulturnim programom so pozdravili številni občanke in občani.

»Zelo smo jo potrebovali in predolgo so morale naše prodajalke in prodajalci okusnih domačih pridelkov in izdelkov, pa tudi njihove stranke, dobesedno prosjačiti zanjo. Tudi zato sta bila prenova in nadkritje tega objekta eden izmed naših prednostnih projektov. Mestna tržnica je namreč veliko več kot le prostor, kjer ljudje nakupujejo. Vsaka mestna tržnica je tudi okno v dušo skupnosti, in ni bilo prav, da smo ga morali v Kopru vsakič znova pripreti, ko je bilo vreme neprijazno,« je na odprtju dejal župan Aleš Bržan.

1.280.000 evrov vredno naložbo je občina bistveno izboljšala pogoje za delo branjevk in branjevcev v vseh vremenskih pogojih, njihovim strankam pa omogočila veliko boljšo nakupovalno izkušnjo. V okviru prenove je tržnica dobila sodoben in funkcionalen nadstrešek, ki ga krasi 56 točkovno razpršenih oken. Ta so na posebnih distančnikih od strešine odmaknjena tako, da odprtine omogočajo kroženje zraka, ne da bi to vplivalo na zaščito pred vremenskimi vplivi. V zimskih mesecih bo tako na novo urejen prostor nudil zavetje pred burjo in mrazom, v poletnih pa prijetno senco brez učinka tople grede. Za dodatno svetlobo je občina poskrbela z zastekljenima pasom ob fasadi objekta in sredinsko črto.

Poleg nadstreška je tržnica dobila tudi novo razsvetljavo, prenovljeno talno ploščad in komunalno infrastrukturo, na novo je urejen prostor do tržnih prostorov s sprehajalnega pasu. Vhod v tržnico krasi nov napis, pred katerega je bil prestavljen prehod za pešce na Pristaniški ulici. Olajšan dostop bodo odslej imeli tudi gibalno ovirani, saj je občina z odstranitvijo betonskega robnika izničila višinsko razliko.

Pokrita tržnica se bo lahko spremenila tudi v prireditveni prostor za različne vrste prireditev, od kulinaričnih dogodkov do koncertov. Občina je namreč v vertikalno strešno konstrukcijo vgradila elektroinštalacijo z dodatno priključno močjo. Mestna tržnica tako ne bo le kraj nakupov istrskih dobrot, ampak tudi prostor za srečevanje in druženje ter spoznavanje značaja našega mesta in podeželja.