Toplejši dnevi poleg prvih spomladanskih cvetlic naznanjajo tudi delo na vrtovih in v sadovnjakih. Najbrž se je marsikdo že lotil obrezovanja sadnega drevja, če pa ste na tem področju začetniki, boste lahko v okviru nove delavnice projektnega sveta “Koper – zdravo mesto” prejeli nekaj koristnih priporočil in napotkov pravilnega obrezovanja sadnih dreves, oljk, grmovnic in vrtnic. Delavnica bo potekala v četrtek, 17. marca, ob 15. uri na Ekološki kmetiji Besednjak v Ankaranu.

Mestna občina Koper želi v sklopu programa projekta Koper – zdravo mesto spodbujati uživanje lokalno pridelane hrane, povečati lokalno samooskrbo, oblikovati dostopne mreže za kupovanje pri lokalnih pridelovalcih, spodbuditi permakulturno pridelavo hrane, kjer dodajanje vode ni potrebno in prispevati k zmanjševanju debelosti pri otrocih oz. mladostnikih s podporo programov za promocijo zdravega življenjskega sloga.

Obrezovanje sadnih dreves, oljk, grmovnic in vrtnic je druga od petih brezplačnih delavnic, ki jo s skupnimi močmi pripravljata projektni svet Koper – zdravo mesto in Kmetijska zadruga Agraria Koper. Udeleženci boste izvedeli, kako se lotiti obrezovanja sadnega drevja, kako zaščiti drevje po rezu in kako preprečiti različne težave s sadnim drevjem. V okviru delavnice si boste ogledali okolico Ekološke kmetije Besednjak in tamkajšnjo vinsko klet.

Delavnica omogoča udeležbo za največ 30 oseb, zato je nujna predhodna prijava na elektronski naslov zdravomesto@koper.si. Projektni svet v naslednjih mesecih načrtuje še tri brezplačne delavnice. Naslednjo bodo izvedli že aprila, in sicer o pripravi vrta, sajenju zelenjave in namakanju, maja bodo zainteresiranim predstavili varstvo rastlin na vrtovih in postopek namakanja, avgusta pa udeležence pripravili na sajenje jesensko-zimskih sadik. Vabljeni!