Potapljaško društvo Oceanik iz Kopra je tudi letos organiziralo čistilno akcijo z nazivom „Čisto morje naš ponos“, ki postaja iz leta v leto bolj prepoznavna in priljubljena.

Letos je morski in obalni del starega in novega koprskega ribiškega pristanišča čistilo kar 50 prostovoljcev iz šestih organizacij. Poleg članov društva Oceanik, so se čistilne akcije udeležili še člani PLK Koper – Športno potapljaškega in ribiškega društva “Potapljači Luke Koper”, Zavoda Rex Maris, potapljači Prostovoljnega gasilskega društva Barje, potapljači Gasilska brigada Koper, DRM Ljubljana (Društvo za raziskovanje morja in podvodne športe) ter suparji športnega društva Naredi Nekaj za Naravo – NNN iz Kopra.

Čistilna akcija je imela širše poslanstvo, saj so ob robu čistilnih operacij ob morju in obali potekale otroške delavnice, kjer so najmlajši spoznavali morsko življenje in ustvarjali različne morske motive. Vsa društva, ki so sodelovala pri čistilni akciji, so danes predstavljala svoje okoljevarstveno poslanstvo, ki je temelj za sožitje med človekom in morjem.

Na žalost je bilo tudi letos zbranih ogromno odpadkov, približno 10 m³. Celo več kot lani, kar kaže na zaskrbljujoč odnos preštevilnih posameznikov do morja.

Najbolj problematični nemarno odvrženi odpadki, kot so steklenice, plastenke ali pločevinke, ki jih pogosto najdemo ob rekah, na gozdnih poteh, ob kolesarskih stezah ali v naravi, se kot endemična težava prikazujejo tudi v morju. Malomarnost pri brezvestnem metanju odpadkov v morje je še toliko bolj nevarna, ker so taki odpadki težji za odstranitev in predstavljajo veliko tveganje za krhki morski ekosistem, ki bi ga morali ohranjati in varovati bolj skrbno in odgovorno.

Velika udeležba prostovoljcev in društev je kljub vsemu pozitiven znak, ki kaže na to, da je vedno več ljudem mar za okolje, čigar kakovost je odvisna večinoma od človeških ravnanj. Zato si velja zapomniti, da morje ni odlagališče za odpadke.

Čistilno akcijo so podprli Mestna občina Koper, Marjetica Koper, Vzajemna, Gostilna Jakomin Kubed in Luka Koper.