Skoraj 200 držav po svetu 22. aprila obeležuje dan Zemlje, ko se k številnim akcijam pridružijo vsi tisti, ki želijo tudi sami prispevati k izboljšanju stanja v okolju in krepitvi zavesti o pomembnosti spoštljivega človekovega ravnanja do okolja.

Lovska družina Šmarje, v sodelovanju s Turističnim društvom Šmarje, je minulo soboto, ko se obeležuje tudi dan lovstva, organizirala čistilno akcijo na najbolj problematičnih lokacijah znotraj Krajevne skupnosti Šmarje. Gre za določene gozdne ali obcestne predele, kjer brezvestni ljudje odlagajo odpadke, tudi take, ki so škodljivi za naravo in ljudi, kot na primer azbestna kritina.

Bogdan Orlič iz Lovske družine Šmarje nam je povedal, da je stanje sicer iz leta v leto boljše, vendar so prizori v gozdovih še vedno žalostni. „Treba je veliko delati na mladih, pri izobraževanju. Spremembe na boljše so, ampak ne iz danes na jutri, kot bi si mi želeli. Pri današnjem načinu razmišljanja so potrebne generacijske spremembe“, je povedal Orlič.

Akcije se je udeležilo približno 20 lovcev, ki so iz gozdov odstranili za velik zabojnik odpadnega materiala. Med njimi tudi odrabljene televizorje in hladilno skrinjo.