Na vseh javnih parkiriščih v upravljanju Marjetice Koper že od leta 2015 omogočamo brezpapirno plačevanje parkirnine. V tem mesecu bomo na več različnih lokacijah postavili še dodatne opozorilne “park bokse”, ki bodo uporabnike obveščali o možnosti plačila prek kratkih SMS sporočil ali mobilne aplikacije EasyPark.

Oba digitalna parkirna sistema sta prijaznejša do uporabnikov, saj omogočata brezgotovinsko poslovanje (spomnimo, koliko krat po žepih brskamo za drobižem) in sta veliko bolj trajnostno naravnana. Mobilno aplikacijo lahko z nekaj preprostimi koraki naložite tako na Google Play trgovini, kot tudi App Storu. Za uporabo sistema SMS parkiranja ni porebno naložiti dodatnih aplikacij, rešitev pa deluje na čisto vseh mobilnih aparatih, tudi na tistih starejših generacij.

Ena od ključnih prednosti takih načinov plačevanja je tudi v tem, da se lahko parkirnina podaljšuje na daljavo in se ni potrebno vračati k vozilu oz. parkirnemu avtomatu. Sistem pred iztekom parkirnine uporabniku posreduje brezplačni opozorilni SMS, na katerega se lahko ta odzove in enostavno podaljša parkirnino. Parkiranje na takšen način je za uporabnike enako zanesljivo kot parkirni listek, saj naši komunalni nadzorniki preverjajo status parkiranja z vnosom registrske številke avtomobila v svojo napravo, ki je sinhronizirana z mobilno aplikacijo.

Aplikacija EasyPark poleg vsega ponuja tudi interaktiven pregled nad vsemi parkirišči v našem upravljanju, geolociranje najbližjih parkirišč, urnike in cene parkiranja, možnost podaljševanja parkirnine in številne druge storitve. Za še lažjo predstavo prilagamo video s preprostimi in kratkimi navodili.

Predvidoma do konca meseca marca bomo v Mestni občini Koper postavili več kot 30 novih “park boksov”.