V soboto, 18. septembra, je potekala že dvanajsta izvedba čistilne akcije Čista obala, ki poteka v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije čiščenja obal, morij in jezer – International Coastal Cleanup. V Sloveniji sta se pod organizatorje podpisala Inštitut za vode Republike Slovenije in Zavod TRI-NITI.

Na letošnji izvedbi so se zbrali 104 prostovoljci, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije in tujine. Prostovoljci so čistili obvodna območja morja in jezer na lokacijah Debeli rtič, Koper, v Izoli, pod Belvederjem, v Strunjanu, Fiesi proti Piranu in v Seči. Zbrali so kar 91 kg odpadkov ali 24.330 kosov. Od tega so letos samo v dveh urah zbrali 17.222 cigaretnih ogorkov, ki ponovno veljajo za najštevilčnejše odpadke. Prostovoljci so glede na čas in onesnaženost očistili več kot 9.000 m obale, vsak pa je v povprečju pobral 233 kosov odpadkov.

Letos je bila glede na število odpadkov najbolj onesnažena lokacija v Izoli. Od Hotela Marina do svetilnika in v okolici se je na dobrih 400 metrih nahajalo 3.572 odpadkov (oziroma 832 odpadkov/100 m). Med bolj onesnažene lokacije uvrščamo še Žusterno (429 odpadkov/100 m), lokacija okrog jezera v Strunjanu (424 odpadkov/100 m) in pod Belvederjem v Izoli (366 odpadkov/100 m).

Po številu so bili najpogosteje najdeni odpadki cigaretni ogorki (71%) in koščki stekla (7%). Zelo pogosti odpadki so bili tudi mehki koščki plastike (4%) in trdi koščki plastike (3%). Najbolj nenavadni odpadki so bile vezice za povezovanje (kar 232 kosov), nogavice, razpadel čevelj, registrska tablica vozila, varovalka, ogledalo, kovinski tečaj od okna, ribiška palica in špange za lase.

Organizatorji čistilne akcije poudarjajo, da jih zelo veseli, da je tudi letos skrb za naravo združila toliko ljudi. Vsem udeležencem se iskreno zahvaljujejo za prijetno sodelovanje.

 

Foto: Facebook Čista obala (https://www.facebook.com/cistaobala.si)