Zbornica komunalnega gospodarstva je skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor tudi letos koordinatorka Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Med 16. in 24. novembrom se tako komunalna in ostala podjetja še posebej trudimo pri ozaveščanju in izobraževanju javnosti o preprečevanju nastanka odpadkov in predvsem njihovi ponovni uporabi. V preteklih letih je bilo v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov izpeljanih več kot 25.000 različnih akcij v več kot 30 državah.

Marjetica Koper se je tudi letos aktivno vključila in bo s svojo akcijo skušala občanke in občane Mestne občine Koper in Občine Ankaran podučiti, kako lahko na različne načine ponovno uporabimo predvsem tekstilne odpadke, ki to pravzaprav niso. Pod sloganom “Od stare zavese do nove vrečke” smo v sodelovanju z lokalno šiviljo Darinko Jager iz Marezig iz odpadnega tekstilnega materiala pripravili kar nekaj prav posebnih izdelkov namenjenih večkratni uporabi.

Med tednom smo v sodelovanju z našo enoto snaga in šiviljo Darinko Jager, pripravili tudi posebno delavnico na kateri smo skušali prikazati, kako preprosto je odpadni material spremeniti v zelo uporabno sestavino. Z varovanci Varstveno delovnega centra Koper smo tako iz odpadnega materiala ustvarili uporabne lončke za shranjevanje pisarniškega materiala, hkrati pa smo jim predstavili tudi proces izdelave izdelkov kot so copati, torbice, vrečke za večkratno uporabo, kravate, denarnice in ostalo.

Konec tedna, natančneje v soboto, 23. 11. 2019, bomo vse izdelke in proces njihove izdelave še enkrat predstavili tudi vam. Na zanimivi delavnici, kjer nam bodo pomagali tudi osnovnošolci iz Prad in Šmarij pri Kopru, se bomo srečali na Pristaniški ulici v Kopru. Začnemo ob 9. uri. Vljudno vabljeni!