Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je tudi letos ocenjevalo urejenost javnih stranišč po celotni Sloveniji. V petek, 22. 11. 2019, so na prireditvi “Naj javno stranišče 2019” podelili nagrade za najbolj urejena stranišča v kategorijah občin in bencinskih servisov ob avtocestah.

Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. Gre za imunsko pogojeno bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. Najpogosteje se pojavi med 15. in 35. letom, pojavnost bolezni pa narašča tudi pri otrocih. Na svetu je okrog 5 milijonov oseb s takšno boleznijo, od tega v Evropi okrog 2,2 milijona, v sloveniji 7.500. Med najpogostejšimi težavami, ki spremljajo bolnike je pogost in hiter odziv na blato, zato v društvu še posebej cenijo pomembnost dostopa do urejenih javnih stranišč. Marjetica Koper zadnjih nekaj let zelo aktivno sodeluje z društvom in si prizadeva bolnikom in tudi vsem ostalim uporabnikom omogočiti ustrezna javna stranišča, njihovo dostopnost ter urejenost.

V letošnjem letu je akcija potekala v dveh kategorijah. Ocenjevali so stranišča v 85 občinah in na 56 bencinskih servisih. Ocenjevanje poteka že od leta 2009, v društvu pa se lahko pohvalijo, da so dosegli viden napredek pri urejenosti stranišč, predvsem pa so veseli odziva občin, ki je iz leta v leto boljši.

Mestna občina Koper je na letošnjem ocenjevanju javnih stranišč v kategoriji občin zasedla odlilčno 2. mesto. S skupno oceno 4,90 smo za desetinko točke zaostali za Mestno občino Ljubljana. Na 3. mestu je bila Občina Rogaška Slatina. Med glavne prednosti koprskih sanitarij so v društvu navedli brezplačno uporabo, urejen dostop gibalno oviranim osebam, dobro označen dostop do stranišč z usmerjevalnimi tablami in zgledno čistočo in urejenost.

Marjetica Koper se kot upravljalec vseh javnih stranišč v Kopru ob prejemu nagrade Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen iskreno zahvaljuje.