V sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom “Še sem uporaben” je družba ZEOS našemu podjetju predala v uporabo kotička za oddajo še delujočih elektronskih aparatov. V Zbirnem centru Sermin sta s podpisom listine direktorja tudi simbolično že oddala prve še uporabne “odpadke”. 

V Sloveniji ni trajnega enotnega sistema oddaje še uporabne e-opreme. Prav tako ni sistema priprave za ponovno uporabo e-opreme, saj ni enotnih navodil, ki opredeljujejo, katera oprema je še uporabna za pripravo na ponovno uporabo in kako je z njo potrebno ravnati. Delujoča e-oprema tako največkrat pristane med sicer pravilno oddane in ločene e-odpadke, ker pa ni ustrezno zaščitena, prihaja do mehanskih poškodb in poškodb zaradi vpliva vremena, kar onemogoča nadaljnje postopke in njeno ponovno uporabo. S projektom družbe Zeos, ki smo se mu priključili tudi v našem podjetju, bodo ti odpadki dobili novo življenje.

Odpadna električna in elektronska oprema ali e-odpadki so vsak zavržen aparat ali naprava, ki vsebuje baterijo, vezje ali kabel. E-oprema namreč za svoje delovanje potrebuje električni tok ali elektromagnetno polje. V svetovnem merilu sicer ne obstaja en format klasifikacije teh odpadkov, na kratko pa lahko rečemo, da mednje sodijo mobilni telefoni, računalniki, tablice, likalniki, zvočniki in ostala avdio oprema, sesalniki, igralne konzole, vrtalniki in podobna delovna oprema, fotoaparati, kamere in druga video oprema, mikrovalovne pečice, posebne e-igrače, manjši gospodinjski aparati in podobno.

Direktor našega podjetja je ob prevzemu kotička dodal: “Naše podjetje se bo s tem projektom skušalo dodatno preusmeriti v krožno gospodartsvo in čim več narediti tudi na samem področju doma brez odpadkov, t. im. načina zero waste. Pričakujemo in vabimo občanke in občane koprske in ankaranske občine, da aktivno sodelujejo pri tem projektu in, da bodo odslužene in še uporabne elektronske izdelke redno prinašali v ta kotiček.”

Vljudno vabljeni vsi, da čimprej oddate kakšen še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete in tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika.