Marjetica Koper nadaljuje z aktivnostmi preverjanja kanalizacijskega in meteornega sistema odpadnih voda na območju okrog kopališča Žusterna. Od jutra potekajo preverbe kanalizacijskega sistema s kamerami, sledile bodo še preverbe sistema meteornih voda.

Po neljubem dogodku v Žusterni, ki je bil posledica nepravilno odvrženega odpadka (večjega kosa tekstila) v kanalizacijo, ter posledično zamašitve in razlitja manjše količine fekalne vode v hudournik, se je interventno odzvala tudi Marjetica Koper. Podroben pregled dela kanalizacijskega sistema že poteka in bo dokončan v naslednjih dneh. Na osnovi rezultatov podrobnega pregleda in internih kemičnih analiz odpadnih voda, se bo vodstvo odločilo za nadaljnje ukrepe. Prav tako bodo preverjene potencialne kanalizacijske »črne gradnje«, kar pomeni morebitni nelegalni priklopi na omrežje v preteklosti.

Pri analizi izvedenih postopkov smo ugotovili, da so se strokovne in interventne službe Marjetice Koper pravočasno in pravilno odzvale na opozorila o zamašitvi kanalizacijskega voda, ter nastalo problematiko uspešno odpravile. Tudi ob obvestilu o poznejšem izlivu manjše količine fekalnih voda, v pol kilometra oddaljeni hudournik v bližini kopališča Žusterna, je Marjetica Koper pravočasno reagirala in obvestila upravljavca, ki je kopališče takoj zaprl.

Ob današnjih, izboljšanih a zaenkrat še neuradnih podatkih analize vode, predvidevamo, da bo kopališče odprto v sredo.