Marjetica Koper kot lokalni partner v Mestni občini Koper sodeluje v vseslovenski ozaveščevalno – humanitarni akciji „Jaz, ti, mi, za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje“, v okviru katere se bo izkupiček iz prodaje odpadnih plastenk PET namenil sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici.

Akcija zbiranja traja od danes, 22. marca, ko obeležujemo svetovni dan voda, do 22. aprila, ko obeležujemo svetovni dan Zemlje.

Poleg humanitarnega dela, je namen projekta zlasti opozarjanje na pomen zapiranja snovnih tokov kot enega izmed temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov.

Projekt že tretje leto ga organizira Društvo Tandem Zagorje skupaj z Dinosom DROE Unirec, ki je specializirani partner za ravnanje z odpadno embalažo, ter v sodelovanju s programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja.

V Mestni občini Koper so k akciji pristopile Osnovna šola Ivana Babiča Jagra Marezige, vse enote Vrtca Koper, Osnovna šola Istrskega odreda Gračišče, Osnovna šola dr. Aleš Bebler Primož Hrvatini in Osnovna šola Dekani. Vsem ustanovam je Marjetica Koper zagotovila dodatne namenske zabojnike za zbiranje odpadnih plastenk, ki se bodo sproti praznili in se bo ugotavljala količina oddanega materiala v zbiralni akciji.

Poleg koprskih šol, pri akciji sodeluje več kot 170 slovenskih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov, podjetja in druge ustanove ter gospodinjstva, ki bodo poskušala zbrati čim več odpadnih plastenk PET.

Več odpadnih plastenk bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki bo po zaključku akcije namenjen sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici.