Tudi letos se Marjetica Koper aktivno vključuje v Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki poteka med 19. in 27. novembrom, tokrat na temo zmanjševanja odpadkov iz embalaže.

ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je v letu 2014 prejel nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, V letu 2015 pa je potekal pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta, kar še dodatno potrjuje pomen in razsežnost projekta.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov Marjetica Koper začenja s številnimi akcijami ozaveščanja, ki jih bo uvedla s partnerji v naslednjih dneh.

Danes, 21. novembra, v sredo in soboto bomo v sodelovanju s trgovskim centrom Planet Tuš organizirali delavnico za otroke, ki bodo s seboj prinesli odpadno embalažo in se naučili, kako jo uporabiti za izdelavo novoletnih okraskov. Izdelane okraske bomo nato uporabili za okrasitev eko- novoletne jelke, ki bo nameščena v trgovskem centru do zaključka praznikov in tako oznanjala drugačen pogled na odpadke, ki so pred odlaganjem lahko še vedno uporabni za različne namene.

izdelavaokraskovtus21112016vojkorotar-7723

V tem tednu začenjamo tudi z izobraževalnimi programi v vseh vrtcih in prvih šestih razredih osnovnih šol v Mestni občini Koper in Občini Ankaran, z nazivom »Loči, za čist planet se odloči«. S programom se bomo dotaknili skoraj 4.000 otrok in bomo skupaj z njimi spoznali pomembnost odgovornega ravnanja z odpadki, ki se začenja s spremembo potrošniških navad in nadaljuje s spoznavanjem vseh možnosti ponovne uporabe in pravilnega ločevanja odpadkov.

V dejavni Evropski teden zmanjševanja odpadkov se v drugem delu tedna pridružuje tudi Umetniška gimnazija Koper, s katero začenjamo ustvarjalen projekt urbane umetnosti, ki bo občane in druge obiskovalce občine opozarjal na odnos človeka do odpadkov in s svojo sporočilnostjo spodbujal razmišljanje o tem, kaj lahko kot posamezniki na področju odpadkov naredimo, da bi prispevali k ohranjanju okolja.

izdelavaokraskovtus21112016vojkorotar-7739

Vsredo, 23. novembra bomo v Centru mladih Koper z mladimi razpravljali o problematiki in nujnosti pravilnega odlaganja odpadke električne elektronske opreme.

V tem tednu bomo vse koprske srednje šole povabili k projektu izdelave krajših video posnetkov na temo ohranjanja narave v povezavi s pravilnim ravnanjem z odpadki. Šlo bo za video natečaj z nagradnim fondom 1000 evrov (500 evrov 1. mesto, 300 evrov 2. mesto in 200 evrov za tretje mesto), ki ga bodo prejele skupine znotraj posameznih šol, ki bodo pripravile najboljše posnetke, o katerih se bo odločalo v sodelovanju z javnostjo. Vse prispele posnetke bomo redno objavljali na naših spletnih kanalih in aktivno promovirali delo dijakov in njihove poglede o tem, kaj lahko sami prispevamo k ustvarjanju boljšega okolja.

izdelavaokraskovtus21112016vojkorotar-7721

V četrtek,  24. novembra bo luč sveta zagledalo tudi novo spletno mesto www.marjeticakoper.si, s prenovljenimi vsebinami, ki bo našo družbo še bolj približalo občanom. Več o projektu prenove bomo sporočili ob »odprtju« novega spletnega mesta.

Že minuli petek smo napovedali, da z današnjim dnem začenjamo s postavitvijo zbiralnikov za e-odpadke na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran. S podjetjem Zeos bomo postavili 15 uličnih zbiralnikov za odpadno električno in elektronsko opremo. Na območju slovenske Istre (torej še v Izoli in Piranu) pa bo teh zabojnikov skupaj 30, kar bo bistveno izboljšalo javno infrastrukturo prevzema teh odpadkov v naši regiji.

zbiralnikipriprave17112016vojkorotar-7461