Z današnjim je tudi naša regija obarvana v rdeče. Svoja vrata so zaprli gostinski obrati, maske so obvezne tudi na odprtih javnih krajih, z jutrišnjim dnem pa bodo prenehali obratovati nakupovalni centri. Določene ukrepe je sprejela tudi Mestna občina Koper, med drugim bo zagotovila brezplačno parkiranje, nujno varstvo predšolskih otrok in najemnike občinskih prostorov oprostila plačila najemnin.

Od sobote, 24. oktobra, bo parkiranje na vseh javnih parkiriščih Mestne občine Koper brezplačno. To velja za vsa parkirišča, ki jih upravlja Marjetica Koper, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika. Ob tem stanovalce mestnega jedra in druge obiskovalce opozarjamo, da so parkirna mesta na Vergerijevem trgu in ob Zdravstvenem domu Koper namenjena izključno uporabnikom zdravstvenih storitev. Ob neupoštevanju priporočil bo MOK na tem parkirišču morala spremeniti prometni režim.

Od ponedeljka, 26. oktobra, dalje bodo avtobusi linijskega mestnega prometa vozili po spremenjenem, počitniškem voznem redu, ki je prilagojen državnemu ukrepu zaprtja osnovnih šol in vrtcev ter omejitvi poslovanja številnih organizacij in podjetij. Mestna občina Koper občanke in občane obvešča, naj pred odhodom od doma preverijo vozne rede na posameznih linijah mestnega avtobusnega prometa, ki so dostopni na https://arriva.si/avtobusni-prevozi/mestni-avtobusni-prevozi/mestni-promet-koper/vozni-red-in-ceniki/. Ukrep bo veljal predvidoma do preklica epidemije.

Mestna občina Koper bo v naslednjem tednu v Vrtcu Koper, enota Ribica, po potrebi pa tudi v Vrtcu Semedela, enota Markovec organizirala tudi nujno varstvo za predšolske otroke, katerih starši morajo delati in jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo. Nujno varstvo otrok bo potekalo v prostorih Vrtca Koper, enota Ribica (Ferrarska ulica 17, v poslovno-stanovanjskem objektu Dom Koper), v primeru večjega povpraševanja tudi v prostorih Vrtca Semedela, enota Markovec (Pot v gaj 1), zagotovljeno pa bo za vse otroke, ne glede na to, v katero obliko predšolskega varstva so vključeni, če ima eden od staršev stalno prebivališče v Mestni občini Koper, in za vse otroke, ki so vključeni v Javne vrtce Mestne občine Koper, četudi starši nimajo stalnega prebivališča v Mestni občini Koper. Za prijavo otroka v nujno varstvo in vsa dodatna vprašanja naj starši predšolskih otrok pokličejo na telefonsko številko 030 370 596, in sicer danes, v petek, 23. oktobra, do 18. ure, in jutri, 24. oktobra, med 8. in 12. uro. Starši lahko prijavo oddajo tudi prek maila na naslov info@vrteckoper.si oziroma izpolnijo prijavnico na spletni strani www.vrteckoper.si.

Mestna občina Koper je okrepila tudi socialno-varstvene programe. Občanke in občani se za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših oseb lahko obrnejo na Gerontološki center Koper (05 663 45 85 ali op.center@odu.si).

Občina je sprejela odločitev, da javne sanitarije v Športno rekreacijskem centru Bonifika, pri stadionu Bonifika, Centru športov na mivki, na mestnem kopališču in tržnici ostajajo odprte. Obratovale bodo po običajnem urniku, Marjetica Koper in Javni zavod za šport MOK bosta poskrbela za redno čiščenje in razkuževanje prostorov. Odprta ostajajo tudi otroška igrišča, vendar koprska občina staršem uporabo odsvetuje, saj je preventiva za zdaj še vedno edini in najbolj učinkovit ukrep za preprečitev morebitne okužbe. Poleg tega bo še naprej obratovala koprska mestna tržnica.