V sredo, 29. aprila, bo potekala posebna čistilna akcija, s katero bodo občanke in občani obeležili svetovni dan Zemlje. Ker množičnih akcij v letošnjih izrednih razmerah ni mogoče organizirati, Mestna občina Koper občanke in občane poziva, naj se v naslednjih dneh med individualnimi sprehodi pozorno ozrejo okoli sebe in poberejo manjše odpadke, ki jih odkrijejo v naravi.

Župani mestnih občin so se na torkovem videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) dogovorili, da bo v sredo, 29. aprila, v vseh mestnih občinah potekala akcija čiščenja okolja. »Vsak dan lahko naredimo nekaj za naše okolje, za naše zdravje in za varnost naslednjih generacij,« je prepričan župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Zato občanke in občane prosi, naj se na sredin sprehod v naravi odpravijo z ustrezno zaščito, vrečkami in rokavicami, ter na svoji poti poberejo manjše odpadke in jih odvržejo v najbližji koš za smeti. Ob tem župan opozarja na pomembnost ločevanja odpadkov.

Če sprehajalci na svoji poti naletijo na divja odlagališča ali večje kosovne odpadke, naj o tem obvestijo Službo za inšpekcijo, redarstvo, zaščito in reševanje MOK, in sicer na brezplačno številko 080 44 49. Marjetica Koper bo na nekaterih sprehajalnih poteh pozorna na morebitno povečano odlaganje in bo poskrbela za pravočasni odvoz.

Sicer pa bo Mestna občina Koper skupaj z Marjetico Koper ob koncu epidemije pripravila večjo čistilno akcijo, o kateri bo občanke in občane pravočasno obvestila.