Koprsko mestno kopališče Mokra mačka bo tudi letos krasila modra zastava, mednarodno priznani okoljski znak za trajnostno upravljanje kopališč in marin, ki je namenjena povečanju okoljske ozaveščenosti na kopališču.

Modra zastava je simbol čistega morja, vzdrževanosti in urejenosti okolja. Priznanje je tako za Mestno občino Koper kot za Marjetico Koper, ki upravlja kopališče, potrditev trajnostno naravnane politike upravljanja koprskega mestnega kopališča.

Program Modra zastava vsako leto izvaja in preverja Fundacija za okoljsko vzgojo v več kot 35 državah Evrope in ostalega sveta. Evropska fundacija je leta 1987 začela podeljevati modro zastavo plažam, ki dosegajo visoke zahteve. Da bi naravna kopališča oziroma marine pridobile modro zastavo, morajo zadovoljiti številna stroga merila. Upravljalci kopališč in marin z modro zastavo morajo izpolnjevati več kriterijev, ki so razdeljeni v naslednje skupine: kakovost kopalne vode, varnost in storitve, okoljska vzgoja ter informiranje in okolju prijazno poslovanje. Modro zastavo prejmejo le za eno leto, zato se morajo naslednje leto spet potruditi, da zadostijo vsem kriterijem.

Dejstvo, da je koprsko mestno kopališče eno od 14 slovenskih naravnih kopališč in marin, ki je za svoje trajnostno upravljanje prejelo okoljski znak Modra zastava za leto 2019, priča, da Marjetica Koper kot upravljalec kopališča vzdržuje urejenost kopališča in si prizadeva za kakovost kopalnih voda, okoljsko vzgojo in informiranje ter okoljsko upravljanje in varnost.

Okoljski znak Modra zastava za turistično destinacijo Koper zagotovo predstavlja dodano vrednost in je kazalnik učinkovitosti turistične ponudbe ter zelenega turizma.

Priznanje je v sklopu odprtja razstave Nautica prevzel predstavnik Marjetice Koper Marko Štrkalj.