Velikonočni prazniki so pred vrati in z njimi se v naše domove vračajo običaji, s katerimi vsako leto obujamo tradicijo praznika. Redko kdo na svojih mizah ne ponuja obarvanih velikonočnih pirhov, ki razveseljujejo mlajše in starejše, vsakemu gospodinjstvu pa dodajo toplino praznika.

Danes so trgovine založene z barvami za velikonočna jajca, ki so pogosto izdelana iz nenaravnih materialov in nam ne dajejo vedno občutka varnosti ali neoporečnosti.

Zato smo pripravili nekaj nasvetov o tem, kako velikonočne pirhe pobarvati na zdrav in okolju prijazen način, s povsem naravnimi sestavinami in nekaj nasvetov o tem, kako zagotoviti, da lupina jajca med kuhanjem ne poči.

Naravno in na zabaven način jih lahko obarvate kar s pomočjo zelenjave, sadja, rož ter z nekaterimi drugimi živili.

Katere so naravne sestavine za posamezne barve?

 • Modra -rdeče zelje (prevremo narezane liste), sok rdečega grozdja, vložene, zmrznjene borovnice ali kompot iz borovnic.

 • Rjava ali krem – kava (instant ali prava kava), črni čaj, temne orehove lupine, čebulni olupki.

 • Rdeče-rjava – veliko suhe lupine rdeče čebule.

 • Zelena – špinačni listi, brokoli, listi kopriv, zelena solata.

 • Vijolična – rdeče vino, hibiskusov čaj.

 • Barva sivke – vijolični grozdni sok (vrsta izabela); cvetovi vijolic z limoninim sokom.

 • Oranžna – korenje, rdeča mleta paprika, čili v prahu, manjša količina olupkov rjave čebule.

 • Rumena – pomarančna ali limonina lupina, korenje, zmleta kumina, kurkuma, žafranika, kamilični čaj, cvetovi regrata (ali bezga ali kamilice), listi in lubje jablane,semena zelene .

 • Roza – rdeča pesa, maline, sok rdečega grozdja, sok vložene pese, brusnice, šipek, rdeči ribez.

 • Rdeča – vložene češnje, maline, sok granatnega jabolka, sok rdeče pese, rdeč radič.

 • Siva – zdrobljena hrastova skorja.

Postopek vročega barvanja

 1. Jajca položite v kozico, eno poleg drugega. Dolijte hladno vodo, da so jajca lepo prekrita (nivo vode naj bo za kakšne 3 cm višje od jajc) in nekaj ščepcev soli, ki bo preprečila, da lupina poči.
 2. Dodajte nekaj žlic kisa, ki naredi jajčno lupino bolj propustno.
 3. Dodajte naravno barvilo. Če je jajc veliko, naj bo sestavin čim več, prav tako pa tudi, če želite intenzivnejše barve.
 4. Voda z jajci naj zavre.
 5. Zmanjšajte plin in na rahlem ognju kuhajte 15 minut.
 6. Ko so jajca dobila ustrezno barvo, jih odstranite.
 7. Če želite še bolj intenzivne barve, jajca začasno odstranite in vodo z barvilom precedite. Nato dajte jajca nazaj v barvilo in jih skupaj s kozico postavite čez noč v hladilnik.
 8. Z naravnimi barvili bodo imela obarvana jajca „mat“ videz. Če želite, da se svetijo, zdrgnite posušena jajca s krpico, namočeno v nekaj kapljic jedilnega olja.

Jajca porabite v sedmih dneh , saj se boste le tako izognili zdravstvenim tveganjem.

Da pa bo Velika noč še zabavnejša si v videu poglejte, kako lahko svojo kreativnost še dodatno sprostite, tako da jajca okrasite kar s spomladanskimi cvetlicami, nabranimi na najbližnjem travniku.