V urbanem obmorskem parku v Žusterni smo v sodelovanju z Mestno občino Koper postavili nove, pametne zabojnike za odlaganje mešanih odpadkov. Šest zabojnikov je postavljenih ob sprehajalni poti med semedelskim mandračem in kopališčem Žusterna.

Posebnost zabojnikov, ki delujejo na sončno energijo, je vgrajena stiskalnica, ki bistveno poveča prostornino za odlaganje odpadkov. Zabojnik s prostornino 240 litrov, tako omogoča kar petkrat toliko odpadkov, saj stiskalnica bistveno zmanjša dejansko zasedenost z odpadki. Na zabojniku je tudi manjši zaslon, ki označuje njegovo zasedenost, zaradi osvetlitve pa so opazni tudi ponoči. Pokrovi so izdelani iz nerjavečega jekla tipa, ki je odporen proti vremenskim razmeram. Poleg tega stopalka na zabojniku omogoča tudi enostavno odpiranje in odlaganje odpadkov, ne da bi se pri tem uporabniki dotikali pokrova z rokami. Vrata zabojnika se v primeru polne zasedenosti avtomatsko zaklenejo, na zaslonu pa zagori rdeča lučka, ki uporabniku sporoča, da je zabojnik poln. V tem primeru prosimo, da odpadkov ne odlagate ob zabojniku, temveč jih odnesete do naslednjega praznega. S pomočjo senzorike bomo v našem podjetju sicer redno spremljali njihovo napolnjenost.

Na novo urejen in ozelenjen obmorski park v Žusterni je sicer ena večjih in pomembnejših naložb, ki jo je koprska občina začela izvajati že v začetku leta 2019. Najprej je premestila obstoječi skalomet v povprečju za 30 metrov od obale in uredila nasip do višine 2,8 metra in tako zagotovila ustrezno poplavno varnost. Sledila je dokončna ureditev skalnatega dela obale, kjer je postavila velike betonske plošče, na dveh mestih pa oblikovala manjše zalive s prodnatimi dostopi do morja. V okviru končne ureditve, ki se je sklenila letos, je občina celotno površino ozelenila in zasadila približno 200 dreves različnih vrst ter številne grmovnice in trajnice. Skozi zelenico je speljala lično sprehajalno pot, ki je opremljena z betonskimi klopmi in sodobno urbano opremo, ob tem pa uredila še dodaten prodnati dostop do morja.