V okviru številnih dejavnosti, ki jih tudi letos opravljamo ob dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo jutri, 22. aprila 2017, smo danes v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem prispevali k dvigu okoljske zavesti in znanja o pravilnem ločevanju odpadkov stanovalcev Študentskega doma Villa Domus v Kopru.

Vsaka od 34 garsonjer, kjer trenutno biva 69 domačih in tujih študentov, je bila opremljena z aerobnimi zabojniki za ločeno zbiranje biološko razgradljivih (kuhinjskih, organskih) odpadkov in s kompletom biorazgradljivih vrečk. ŠOUP bo v sodelovanju z Marjetico Koper v naslednjih dneh vse študente podučil o načinu in razlogih za vestno ločevanje odpadkov na izvoru, torej tam, kjer nastajajo. Vse garsonjere študentskega doma imajo namreč tudi lastno kuhinjo, kjer nastaja tudi veliko kuhinjskih odpadkov.

Gre za posebno kategorijo odpadkov, ki se lahko ob pravilnem zbiranju v celoti uporabi za izdelavo naravnega organskega gnojila – komposta.

Z gesto so želeli študentje dodati tudi svoj prispevek k varstvu okolja, ohranjanju čiste in urejene soseske ter preprečevanju ali zmanjševanju škodljivih vplivov odpadkov.

Mladi se zavedamo, da kakovostno ločeni odpadki hkrati predstavljajo surovino, vir za izdelavo novih proizvodov. Z uporabo sekundarnih energetskih virov v postopkih reciklaže prihranimo naravne vire, ki so danes že v pomanjkanju. Zato ločujmo odpadke, narava nam bo hvaležna,” sporoča Kristina Taja Gruenfeld, sekretarka za socialo in študentsko problematiko ŠOUP.