Tudi letos občine slovenske Istre v sodelovanju s komunalnimi podjetji in zunanjimi izvajalci organizirajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev, ki je namenjena predvsem zmanjševanju možnosti za razmnoževanje komarja. Preventivna akcija traja od meseca maja do oktobra, ko je komarjev največ.

Akcija je primarno namenjena ozaveščanju občank in občanov o preprečevanju razmnoževanja te invazivne vrste komarjev, občine pa bodo za zmanjševanje možnosti razmnoževanja komarjev na javni infrastrukturi, ki omogoča nastajanje stoječe vode, uporabile sredstvo Aquatain. Štiri občine slovenske Istre bodo v dneh brez padavin organizirale nanašanje sredstva na javne površine, ob tem pa poudarjajo, da je ključno sodelovanje občanov, ki lahko sredstvo nanašajo v stoječo vodo na svojih zasebnih zemljiščih.

Sredstvo Aquatain na vodni gladini ustvari film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter polaganje jajčec. Ne obremenjuje okolja in ni škodljivo za ljudi, živali, rastline ter druge organizme. Priporočljivo ga je nanašati večkrat. Razvojni krog od jajčeca do odraslega osebka komarja namreč spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa le od 6 do 8 dni.

Tigrasti komarji so slabi letalci, preletijo le nekaj sto metrov, zato je še posebej pomembno, da se akciji zatiranja njihovega razmnoževanja s preventivnim ravnanjem pridružijo tudi občani. Zelo pomembno je, da izvajajo aktivnosti, ki preprečujejo nastanek gojišč. Veliko lahko naredijo že s tem, da ne puščajo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, pnevmatik in drugih majhnih posod, saj stoječa voda predstavlja idealno gojišče za komarje. Tudi voda, ki se nabira na ponjavah, napihljivih vodnih igračah, v žlebovih, sodih in rezervoarjih, je idealno okolje za njihov razvoj. Redno je treba skrbeti za čiščenje vodnjakov in ribnikov, še bolj priporočljiva pa je uporaba omenjenega sredstva, ki je občanom na voljo brezplačno.

Zadostuje že ena kapljica v lončkih, kjer se zadržuje voda; komar namreč potrebuje zelo malo tekočine za razvoj. Gre za neškodljivo snov, zato lahko občani z vodo, v katero je primešana, brez bojazni zalivajo tudi zelenjavo. Da je nanos te snovi učinkovit, je pokazal tudi monitoring, ki so ga izvedli raziskovalci z UP FAMNIT.

Najpomembneje je, da se občani v čim večjem številu priključijo akciji, saj le tako lahko zatremo razvoj komarjev na našem območju. Preparat Aquatain lahko občani koprske in ankaranske občine brezplačno prevzamete v naši Mestni vrtnariji Koper od ponedeljka do petka, med 7. in 18. uro, ter v soboto, med 7. in 13. uro.