Tudi drugi natečaj Odprti vrtovi Kopra je postregel z veliko presenečenji, saj so obiskovalci dogodka letos lahko občudovali skrivnosti sedmih zasebnih vrtov, ki so jih lastniki prvič dali na ogled velikoštevilni publiki udeležencev dogodka, ki je, skupaj s strokovno žirijo, ki so jo sestavljali arhitekt Andraž Seifert, biolog Miloš Bartol in Mojca Maljevac iz Radia Koper, ocenila, kateri trije so bili najlepši.

Nagrada za najlepši vrt je letos romala v roke 95 letnega Mirka Pirca za vrt v osrčju Kopra, na Kolaričevi ulici, pod nekdanjo porodnišnico. Pirc je za vrt skrbel 63 let, od letos pa so mu pri urejanju velike zelene oaze sredi mesta priskočile v pomoč tri sosede, ki vrt negujejo in urejajo po njegovih napotnih in nasvetih. Že sam vrt je prava paša za oči, kaj šele 12 metrov globoka „štirna“ s pitno vodo, ki zagotavlja primerno namakanje vrta tudi v najhujši poletni suši.

Drugo nagrado je prejel vrt nekganjega gostinskega lokala Batirame na Vojkovem nabrežju, ki ga negujeta Miriam Olivieri in Edoardo Prodan, tretjo pa družina Orejaš s prav posebnim vrtom, ki se nahaja pod Župančičevo ulico in ponuja zavetišče številnim živalim, kot so ptice in želve, samo teh je več kot 20. Orejaševi so z barvitostjo vrta prepričali tudi otroško žirijo, ki je njihov vrt ocenila kot najlepši.

Dogodka se je udeležilo približno 200 obiskovalcev, ki so sedem lokacij po mestu obiskali razdeljeni v dveh skupinah. Kljub neobičajni „gneči“, ki so jo imeli gostitelji, ki so svoje domove in vrtove dali na ogled in prav vsem gostom ponudili kozarec vina ali vode ter prigrizek, je natečaj potekal v izrazito pozitivnem duhu. Odkrivanje mestnih vrtov, letos so bili večinoma tudi zelenjavni vrti, poudarja trajnostno naravnano razmišlnanje pri pridelavi domačega sadja in zelenjave ter pomen samooskrbe, hkrati pa razvija povezovalni duh med ljudmi in prispeva k oživitvi mestnega jedra.

Odprte vrtove so tudi letos organizirale Tina Cotič, Nina Krivec Rudolf in Nina Mršnik, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem. Nagrade oz. vrednostne bone je trem najlepšim vrtom zagotovila Marjetica Koper, prvemu bon za 300 evrov, drugemu in tretjeuvrščenemu pa po 100 evrov, ki jih bodo lahko unovčili v Vrtnariji Marjetica Koper. Dogodek je finančno podprla tudi Mestna občina Koper.