Mestna občina Koper je tudi uradno odprla Parkirno hišo Belveder. Po slavnostnem prerezu traku je vanjo prvi zapeljal koprski župan Aleš Bržan, ki verjame, da je nova pridobitev prvi korak k celoviti prometni ureditvi v mestnem jedru ter temelj trajnostno naravnanega in okolju prijaznega pametnega mesta Koper. Upravljanje s parkirno hišo je v torek, 25. maja, prevzelo naše podjetje.

Parkirna hiša s 466 parkirnimi mesti bo tako omogočila osvoboditev kar pet tisoč kvadratnih metrov površin, ki bodo odslej občanom na voljo za sprehode, igro, zabavo in kulturno ustvarjanje. Delavci so v okviru naložbe izkopali 55 tisoč kubičnih metrov materiala, v 12 metrov globoko gradbeno jamo pa vgradili devet tisoč kubičnih metrov oziroma 22 tisoč ton betona. Zaradi globokih izkopov v neposredni bližini visokih stanovanjskih objektov so morali strokovnjaki ves čas spremljati statične parametre, varovanje gradbene jame izvajati s tehnologijo sidranja in tudi razpiranja, na delu gradbišča pa so se sočasno izvajale še arheološke raziskave.

Občina je za projekt, ki je poleg gradnje parkirne hiše predvideval še gradnjo krožišča pri Bastionu in ureditev dostopa tudi iz smeri potniškega terminala, namenila skupno 6,6 milijona evrov.

Nova parkirna hiša bo občankam in občanom ter obiskovalkam in obiskovalcem nudila 466 parkirnih mest, od teh jih bo 250 namenjenih izključno stanovalcem mestnega jedra, ki bodo za mesečni abonma odšteli 20 evrov. Prva ura parkiranja v garažni hiši bo sicer brezplačna, za vsako nadaljnjo uro bo treba odšteti en evro, za celodnevno parkiranje pa 12.