Koper bo v soboto, 11. junija, znova v znamenju tradicionalne športno-rekreativne prireditve Triatlon za pokal Istre. Organizatorji so letošnje osrednje prizorišče preselili v Center vodnih športov, zaradi zagotavljanja varnosti v času prireditve bodo zaprte posamezne ceste in javne površine, vključno z Istrsko cesto, Obalno potjo med Koprom in Izolo in cesto Ruda – Valeta, na parkirišču v Žusterni pa bo v veljavi poseben prometni režim.

Z začetkom poletja se v Koper in Izolo vrača Triatlon za pokal Istre. Organizatorji prireditve so se v sodelovanju z Mestno občino Koper dogovorili za novo prizorišče. To se tako seli iz Ukmarjevega trga v Center vodnih športovv Žusterni. »Novo prizorišče prinaša številne prednosti tako za tekmovalce kot za prebivalce. Na ta način se izognemo večjim zaporam mestnega središča, hkrati pa je na lokaciji že vzpostavljena potrebna infrastruktura. Žusterna sama po sebi ponuja prijetno kuliso, ta postaja še privlačnejša s skoraj odprtim parkom,« je ob selitvi prizorišča na novo lokacijo povedal Rok Terčelj, vodja prireditve in predsednik Športnega društva 3Šport.

Tekmovanje, ki poteka pod okriljem Triatlonske zveze Slovenije, bo v slovensko Istro privabilo vse starostne skupine. Najmlajši cicibani se bodo pomerili v akvatlonu, starejši tekmovalci pa v različnih disciplinah triatlona. Plavalni del bo potekal v morju iz Žusterne vzporedno z novim obmorskim parkom, menjalni prostor bo vzpostavljen na parkirišču v Žusterni, kolesarski del se bo nadaljeval po cestnih površinah med Koprom in Izolo, tekaški del pa bo potekal v Žusterni in na Koprski promenadi. Najdaljši triatlon bo vključeval kilometer in pol plavanja, skoraj štirideset kilometrov kolesarjenja in deset kilometrov teka. Cilj bo v Centru vodnih športov v Žusterni, kjer se bodo tekmovalci in obiskovalci lahko tudi družili, si ogledali športno in lokalno ponudbo ali sposodili opremo za vodne športe.

Za zagotovitev varnosti bo v soboto, 11. junija, v veljavi poseben prometni režim. Organizatorji bodo vzpostavili zapore cest ob 11. uri. Nato bo najprej sledila povorka lastnikov motociklov Harley-Davidsonov, od 12. ure dalje pa štarti v tekmovalnih disciplinah Triatlonske zveze Slovenije. Dostop do parkirišča v Žusterni bo tako mogoč le do 10.30, izhod pa šele po 20. uri. V vmesnem času bodo organizatorji omogočali izhod v času, ko tekmovalne trase ne bodo v uporabi, medtem ko vstop ne bo omogočen. Poleg parkirišča Žusterna bodo zaprte tudi cela Istrska cesta in Obalna pot med Koprom in Izolo ter Cesta Ruda–Valeta. Med tekmovanji bodo v veljavi popolne zapore, in sicer med 13.30 in 14.30, 15. uro in 16.15 ter 17. uro in 19.30.

Nekaj delnih zapor bo tudi v petek, 10. junija, med Caprisovim koncertom. Za potrebe organizacije prireditve bo tako delno zaprto parkirišče na Trgu Brolo.

Organizatorji prosijo prebivalce in obiskovalce za razumevanje, saj le tako lahko zagotovijo varnost tekmovalcev in obiskovalcev.