Vlada Republike Slovenije je za Slovensko Istro razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Na ostalih območjih države je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta nad spoštovanjem razglasa izvajala poostren nadzor.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Gasilci Slovenske Istre in Civilna zaščita opozarjajo na izjemno sušo v naravnem okolju. Vsaka nepazljivost lahko povzroči večji požar ter ogrozi ljudi, živali in premoženje. Prebivalce se naproša za skrajno previdno ravnanje ter da v primeru, ko opazijo požar, to takoj javijo na telefonsko številko 112.

Obenem, glede na skrajno resno stanje oskrbe s pitno vodo, pozivajo prebivalce k varčni rabi vode. V času, ko so na voljo omejene količine pitne vode in se približujemo primanjkljaju razpoložljivih dnevnih količin vode, je zelo pomembno, da vsi ravnamo preudarno. Rižanski vodovod Koper v času, ko uporabljamo pitno vodo le za nujne namene, priporoča nekaj preprostih korakov pri varčevanju z vodo.

  1. Nikakor ne puščajte kapljanja iz pip
  2. Med umivanjem zob, britjem, nanašanjem mila ali šampona redno zapirajte pipo
  3. Prhanje naj ni daljše od 10 minut
  4. Pomivalni in pralni stroj uporabljajte samo, ko sta povsem polna
  5. Za odtajanje zamrznjenih izdelkov ne uporabljajte tekoče vode iz pipe
  6. Ko perete zelenjavo, sadje, akvarije in podobno, vode ne odlivajte v korito ampak jo uporabite za zalivanje

Vse občane še naprej prosimo, da dosledno upoštevajo prepovedi, saj se samo na ta način lahko izognemo prekinitvam v dobavi vode. O primerih kršitve prepovedi lahko obvestite Rižanski vodovod na telefon 080 44 49.