Naše komunalno podjetje se bo tudi v tem letu vključilo v veliko akcijo Zbornice komunalnega gospodarstva ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Med 20. in 28. novembrom bomo aktivni na osnovnih šolah v koprski občini ter na koprski tržnici. Letos v ospredje postavljamo ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov v sistemu krožnih skupnosti, pri čemer poudarjamo pomen sodelovanja in solidarnosti.

Odgovornost vseh nas je, da sodelujemo pri celoviti ekološki tranziciji in prispevamo k skupnemu cilju – prihodnosti brez odpadkov – kot delu evropskega zelenega prehoda in trajnostne politike Evropske unije. Aktivnosti našega podjetja bodo v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov potekale cel teden. Prva takšna bo že to soboto, 20. novembra, ko bomo skupaj z gibanjem Zelenci pripravili informativno delavnico na temo tekstilne industrije in odpadkov, ki jih ta proizvede. Učinek tekstilne proizvodnje in odpadkov, ki ob tem nastajajo, je za naše okolje uničujoč. Oblačila, obutev in ostali tekstilni proizvodi onesnažujejo vode in naravo nasploh, poleg tega pa nas “hitra moda” neprestano sili v sledenje novim trendom, kar le še povečuje količine zavrženih oblačil. Od 9. do 14. ure boste lahko na koprski tržnici brskali med rabljenimi oblačili, izvedeli nekaj o Gibanju Zelenci, hkrati pa domov odnesli tudi nekaj uporabnih nasvetov, kako zmanjšati količine tekstilnih odpadkov v vašem gospodinjstvu.

V drugem delu, ki bo potekal med tednom, bomo obiskali tri osnovne šole v koprski občini. Osnovne šole Antona Ukmarja, Gračišče in Šmarje bomo v celoti opremili z namenskimi zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov “MakoBox”. Ob tem bomo obiskali tudi vse razrede in opravili krajše delavnice na temo pravilnega ravnanja z odpadki s poudarkom na zmanjševanju in doslednem ločevanju.

Vabljeni, da se tudi v vašem gospodinjstvu, podjetju ali drugem kolektivu priključite različnim akcijam ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Vnaprej hvala vsem za sodelovanje in doprinos k čistejšemu okolju.