V okviru prenove mestne tržnice, s katero bo koprska občina branjevkam in branjevcem ter kupcem zagotovila prijaznejše pogoje, bodo delavci družbe Adriaing, d. o. o. uredili tudi dostop do tržnih prostorov s sprehajalnega pasu. Z odstranitvijo betonskega robnika bodo izničili višinsko razliko, ki je doslej oteževala obisk tržnice gibalno oviranim. V sadilne luknje ob cestišču bomo zasadili zimzelene velecvetne magnolije.

Na mestni tržnici v Kopru že več mesecev potekajo gradbena dela. Nova tržnica ne bo nudila le bistveno boljših pogojev za delo branjevk in branjevcev ter prijetnejšo nakupovalno izkušnjo ljubiteljic in ljubiteljev domačih istrskih dobrot, ampak bo z novo infrastrukturo lahko občasno postala tudi prireditveni prostor. V naslednjih dneh bodo delavci prestavili tudi tamkajšnji prehod za pešce tako, da bo ležal v liniji vhoda na tržnico. Ker nadstrešnica ne bo zagotavljala ustreznih pogojev za rast tamkajšnjih zimzelenih hrastov, je občina zanje našla ustreznejšo lokacijo na območju Športno-rekreacijskega centra Bonifika. V sadilne luknje ob cestišču bodo naši sodelavci zasadili zimzelene velecvetne magnolije, ki so po zahtevnosti vzdrževanja najprimernejše za to območje.

To ni prvi primer, ko smo v Kopru obvarovali drevesa, ki so se znašla v območju gradbišča, in sicer smo septembra lani z območja gradbišča za parkirno hišo Sonce v Park urbanih športov uspešno preselili 36 zimzelenih hrastov. Iz varnostnih razlogov žal ne bo mogoče ohraniti palme, ki leži v osi vhoda na tržnico poleg prehoda za pešce in otežuje preglednost cestnega prometa vsem udeleženkam in udeležencem v prometu: voznikom, kolesarjem in pešcem, ki želijo cesto prečkati na tem prehodu.

Celotna naložba v nadkritje mestne tržnice bo predvidoma sklenjena do sredine oktobra.