Danes je Lovska družina Rižana izvedla tradicionalno čistilno akcijo z nazivoma „Narava ni kanta za smeti“ in „Brez čiste vode ni življenja“. Čistilna akcija je ena izmed najstarejših na našem območju in se letos ponavlja že 18. zapored.

Čistilna akcija ni samo ena najstarejših, je vsekakor tudi ena od najbolj obsežnih v regiji. Pri njej vsako leto sodelujejo prebivalci Krajevnih skupnosti Črni Kal in Zazid ter 23 zaselkov, ki jih pokriva lovska družina. Letos se je akcije udeležilo kar 202 prostovoljcev, kar je odraz okoljevarstvene zavesti prebivalcev območij pod Kraškim robom in dolgoletnega ozaveščanja.

Predsednik Lovske družine Rižana Fabio Steffè nam je ob zaključku čistilne akcije, kateri je sledilo tradicionalno druženje ob golažu, dejal, da „ponosen sem na to, kar smo dosegli. Danes je udeležba izjemna, tako je že nekaj let. Akciji se pridružujejo posamezniki in številna društva s tega območja. Začetki pa niso bili lahki, pri prvih čistilnih akcijah se nas je zbrala peščica. Dolgoletni napori v izobraževanje in informiranje ljudi so obrodili sadove,“ je povedal Steffè, ki je dodal, da se je danes zelo spremenila zavest udeležencev, ki se z udeležbo na čistilni akciji zavedajo, da so pravi varuhi narave.

Količina zbranih odpadkov je primerljiva z zadnjimi leti. Večjih kosovnih odpadkov in črnih odlagališč je čedalje manj. Težavo pa še vedno predstavljajo odpadki, ki nastajajo pri preživljanju prostega časa v naravi, saj številni ustvarjene odpadke ne odnesejo s seboj in pravilno odložijo, temveč jih odvržejo v naravo in onesnažujejo okolje. Udeleženci čistilne akcije opozarjajo na to, da so številne pohodne poti, kolesarske steze v naravi, travniki in določene točke ob cestiščih, kjer se lahko ustavljajo avtomobili, polne pločevink, embalaže, plastičnega pribora, kozarcev ali krožnikov.

Čistilno akcijo podpirata Mestna občina Koper, v okviru projekta Koper – zdravo mesto in Marjetica Koper, ki je udeležencem zagotovila vreče za smeti in bo poskrbela za prevzem vseh zbranih odpadkov.