Prihodnji teden bodo gradbeni stroji zasedli večji del parkirišča za poslovnim objektom Barka, na katerem bo kmalu zrasla nova parkirna hiša. Izvajalec del, družba Makro 5, bo najprej opravil testne vrtine in preveril sestavo tal ter pregledal komunalne vode in jih po potrebi prestavil. Zaradi del bo od ponedeljka večji del parkirišča zaprt.

Z gradnjo nove parkirne hiše Sonce bo Koper bogatejši za novih 462 parkirnih mest v treh etažah, od katerih jih bo 23 prilagojenih gibalno oviranim osebam, devet pa staršem z otroki. Objekt bo globoko temeljen in zasnovan kot montažna armiranobetonska konstrukcija v obliki prostorskega skeleta. Z območja bomo presadili tudi nekaj več kot 30 obstoječih dreves in jih zasadili na zelenico za bazenom na Bonifiki, kjer bo v prihodnjih letih zrasel park urbanih športov.

Pomembna informacija za naše uporabnike je, da bo parkiranje od ponedeljka, 16. avgusta, delno ovirano. Zaprta bo dobra polovica parkirišča, zato vse uporabnike prosimo, da se v službe odpravijo pravočasno in v primeru zasedenosti, poiščejo parkirna mesta na ostalih bližnjih parkiriščih. Predlagamo uporabo parkirišč ob nogometnem in atletskem stadionu ali na glavni avtobusni postaji.

Gradnja bo predvidoma trajala enajst mesecev, naložba bo tako sklenjena avgusta prihodnje leto. Mestna občina Koper je tudi za ta projekt iskala dodatne vire financiranja in bila pri tem uspešna. Za naložbo je pridobila 3.074.449 evrov nepovratnih sredstev, od katerih jih je 2.459.559,2 evra (80 odstotkov) iz evropskega sklada za regionalni razvoj, 614.889,80 evra (20 odstotkov) pa sredstev slovenske udeležbe.