V okviru svetovnega dneva voda, ki ga obeležujemo 22. marca, je Ribiška družina Koper danes priredila že tradicionalno in zelo uspešno čistilno akcijo „Očistimo Rižano“. Čeprav se stanje z leti izboljšuje, na žalost tudi danes ni zmanjkalo dela približno 50 prostovoljcem, ki so se pridružili čistilni akciji. Zaskrbljujoče je, da se ob reki Rižani najde ogromno smeti, ki nastajajo pri preživljanju dneva v naravi in jih ljudje ne vzamejo s seboj, da bi jih pravilno oddali, temveč jih vržejo v ali ob reko oz. v naravo.

Predsednik Ribiške družine Koper Miha Bertok nam je ob zaključku prireditve, ki so jo z udeleženci obeležili z druženjem in piknikom v naravi, dejal, da so letos zbrali kar 100 vreč smeti, kar ustreza povprečju iz preteklih let. Bertok nam je povedal, da „bomo vztrajali, treba je nadaljevati v tej smeri, da bi ne bilo vedno več smeti v naravi, ampak vedno manj“.

Žalostno je ugotavljati, da se v reki Rižani znajdejo pločevinke pijač, plastenke, flaše, kozarci, plastični krožniki in pribor, ponekod tudi gradbeni odpadki! Bertok nam je povedal, da so letos našli ogromno pnevmatik, železja, miz in drugih deleov pohištva ter celo nekaj bojlerjev.

Reka Rižana je najpomembnejši in edini vodooskrbni vir v slovenski Istri, ki je hkrati obdan s prelepo naravo. Čistilna akcija Očistimo Rižano ni namenjena samo čiščenju odpadkov za nemarnimi posamezniki, temveč ozaveščanju o pomembnosti ohranjanja vodnih virov in narave, ki so naše skupno bogastvo.