Marjetica Koper je kot lokalni partner v Mestni občini Koper sodelovala v vseslovenski ozaveščevalno – humanitarni akciji „Jaz, ti, mi, za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje“, v okviru katere se bo izkupiček iz prodaje odpadnih plastenk PET namenil sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici.

Ustanove, ki so sodelovanje pr koprskem delu akcije, so skupaj zbrale kar 516 kilogramov plastenk PET.

Akcija zbiranja je začela 22. marca, ko smo obeležili svetovni dan voda in se zaključila 22. aprila, na svetovni dan Zemlje.

Poleg humanitarnega dela, je bil namen projekta opozarjanje na pomen zapiranja snovnih tokov kot enega izmed temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov. Z vključevanjem lokalnih osnovnih šol v projekt je bil dosežen tudi izjemen dosežek pri ozaveščanju najmljaših občanov in njihovem spoznavanju, da so pravilno ločeni odpadki dragocene surovine, s katerimi se lahko izdelajo novi proizvodi, ne da bi se črpali naravni viri, ki so že tako v pomanjkanju.

Projekt je letos že tretjič organiziralo Društvo Tandem Zagorje, v sodelovanju z Dinosom Droe Unirec, Ekošolo, Rdečim križem Slovenije, revijo Bogastvo zdravja in drugimi lokalnimi partnerji.

V Mestni občini Koper so k akciji pristopile Osnovna šola Ivana Babiča Jagra Marezige, vse enote Vrtca Koper, Osnovna šola Oskarja Kovačiča Škofije, Osnovna šola Istrskega odreda Gračišče, Osnovna šola dr. Aleš Bebler Primož Hrvatini, Osnovna šola Dekani in Javni zavod za šport in mladino Mestne občine Koper. Vsem ustanovam je Marjetica Koper zagotovila dodatne namenske zabojnike za zbiranje odpadnih plastenk, ki se bodo sproti praznili in se bo ugotavljala količina oddanega materiala v zbiralni akciji.

Poleg koprskih, je pri akciji sodelovalo več kot 170 slovenskih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov, podjetij in druge ustanove ter gospodinjstva.