V lanskem letu smo na željo koprskih občanov poskrbeli za nakup električnih pihalnikov, ki so za čiščenje strnjenih naselij veliko prijaznejši. Poleg manj izpustov, baterijski pihalniki povzročajo tudi bistveno manj hrupa. Letos smo zeleno preobrazbo še nekoliko nadgradili, saj bosta v tem tednu v koprsko mestno jedro prvič zapeljala 100-odstotni električni ulični pomivalec in manjše električno gospodarsko vozilo.

Novi ulični pomivalec izstopa predvsem zaradi ničelnega vpliva na okolje. Vozilo namreč ne proizvaja emisij CO₂, zaradi sodobnega sistema filtriranja, pa tudi najmanjši prašni delci ostanejo ujeti v vozilu in se ne sprostijo v okolje. Vse delovne funkcije vozila so popolnoma električne in iz tega razloga se hrup zmanjša do te mere, da omogoča delo v vsakem trenutku dneva ali noči. Sesalni sistem na vozilu omogoča tudi zbiranje večjih delcev, ki v kombinaciji s pršilom za vodo na sprednjih ščetkah, omogoča popolno zmanjšanje finega prahu. Naši sodelavci bodo z njim čistilo ožje ulice in pločnike, saj je vozilo zelo priročno in omogoča lahko manevriranje.

Za praznjenje manjših zabojnikov v mestnem jedru, ki so našim večjim tovornjakom nedostopni, smo priskrbeli novo električno vozilo Garia. Gre za 100-odstotno električno delovno vozilo, ki je zaradi svoje zasnovanosti in nizkega hrupa, idealno za ozke koprske ulice. Velik tovorni prostor z nosilnostjo več kot 1500 kilogramov in zmogljiva litijeva baterija s hitrim polnjenjem, pa bosta našim delavcem v veliko pomoč, saj med delovnim procesom ne bodo izgubljali dragocenega časa s praznjenjem.

S tem skupnim korakom z Mestno občino Koper smo še nekoliko optimizirali proces dela, hkrati pa dodatno ugodili občanom in med rednim procesom povzročali bistveno manj hrupa in emisij.