Danes smo dopolnili zaloge soli za posipanje s 25 tonsko pošiljko in smo dobro pripravljeni na vse vrste razmer. Kljub temu, da po trenutnih napovedih ne pričakujemo snega na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran, je ekipa, ki sestavlja zimsko službo v stalni pripravljenosti. Zimska služba se sicer izvaja med 15. novembrom in 15. marcem, 24 ur dnevno.

Sol za posipanje cestišč

Marjetica Koper v okviru izvajanja zimske službe vzdržuje ceste in ulice v mestu in primestju. Gre zlasti za celotna območja koprskega mestnega jedra, Ankarana, Žusterne, Markovca, Semedele, Olma in Prisoj, Šalare, Prad in drugih cest v upravljanju. Zimsko službo na preostalih delih obeh občin izvaja Cestno podjetje Koper (CPK).

Marjetica Koper sicer redno izvaja preventivne posipe cestišč z raztopino magnezijevega klorida in soli, vendar je na prvem mestu še vedno previdna in varna vožnja.

Magnezijev klorid

Kljub temu, da to ni zakonska obveza na našem območju, je vedno priporočljivo namestiti zimske pnevmatike, saj se s tem vozniki lahko izognejo številnim nevšečnostim na cesti, v primeru, da zapade nenaden sneg. To niti ni redkost, saj je sneg v zadnjih 10 letih tudi pri nas zapadel večkrat. Opozarjamo tudi na primerno obutev, ki naj bo protizdrsna; z njo si lahko prihranimo tudi resne poškodbe, kot so zvini ali zlomi.

Občane in druge udeležence v prometu prosimo za strpnost v primeru nenadnega nastanka zimskih razmer. Čiščenje je urejeno v izvedbenem programu zimske službe, po katerem se najprej uredijo najbolj obljudena oz. prevozna območja.

Zaloga soli za posipanje cestišč

Celotno območje Mestne občine Koper in Občine Ankaran je zelo obsežno in meri več kot 300 km². Poleg Marjetice Koper in CPK, pri zimskih intervencijah sodelujejo tudi Policijska postaja Koper, Gasilska brigada Koper, Civilna zaščita in številna druga prostovoljna gasilska društva.