Marjetica Koper in Mestna občina Koper sta v mesecu juniju pričeli s skupno akcijo brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov. Akcija je namenjena vsem gospodinjstvom na območju Krajevne skupnosti Koper – center in bo trajala do 31. oktobra oziroma do porabe proračunskih sredstev.

V prvem mesecu akcije je azbestne odpadke oddalo pet gospodinjstev v skupni teži približno dve toni. Oddaja do ene tone odpadkov je za vsa gospodinjstva v Krajevni skupnosti Koper – center brezplačna. Mestna občina Koper je za letošnjo akcijo v proračunu predvidela 10.000 evrov.

Občane pozivamo, da lahko odpadke še naprej oddate v Zbirnem centru Srmin, od ponedeljka do petka med 6. in 18. uro, ob sobotah pa med 7. in 15. uro. Pred oddajo morate obvezno izpolniti spletni obrazec, ki je dostopen na https://forms.gle/dKVpQAqFfqAHkXj46, oziroma dela prijaviti na sedežu Krajevne skupnosti Koper – center. Za več informacij lahko pokličite na 059 031 428 oziroma se na sedežu krajevne skupnosti (Ulica OF 9) zglasite ob ponedeljkih in petkih med 10. in 11. uro, ob torkih med 14. in 16. uro ter ob sredah med 16. in 17. uro.

Azbest je sicer zelo nevaren odpadek, predvsem v primeru, da je izdelek dotrajan, poškodovan ali če se z njim neprimerno ravna. Nevarni so predvsem tisti izdelki, ki se pri uporabi drobijo ali spreminjajo v prah. Takšen “azbestni prah” lahko povzroči nastajanje brazgotin na rebrni mreni in v pljučih ter deluje rakotvorno, njegovi učinki pa se lahko kot bolezen izrazijo šele čez več desetletij.