V septembru bo potekal evropski teden mobilnosti med 16. in 22. septembrom. Cilj tovrstne kampanje je vzpodbuditi evropske lokalne skupnosti k uvajanju in promocijo trajnostnih prometnih ukrepov ter povabilo prebivalcem k uporabi alternativnih oblik prevoza.

Mestna občina Koper bo v teh dneh ponudila  pester nabor aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Letošnja osrednja tema je multimodalnost.

Ob začetku meseca se bo na nekaterih šolah pričel izvajati Pešbus, s katerim se bodo otroci v šolo odpravili peš, v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh ter v spremstvu starejših oseb.

Spodbujanje prevoza na delo s kolesom, kjer bodo udeleženci z vključitvijo v projekt Social Biking Challenge, s pomočjo spletne aplikacije »Bike Prints«, izmerili število nabranih kilometrov. Najbolj vztrajne pri projektu pa čakajo lepe nagrade, glavna med njimi je kolo.

Med hojo v mesto peš boste v Kopru lahko našli odgovore na okoljska vprašanja, ki vam jih bodo živali zaupale na Semedelski cesti in drugih poteh iz P+R (Parkiraj in se odpelji) parkirišč proti centru mesta, posredovanje odgovorov preko spleta in z malo sreče pa boste postali ponosni lastnik novih kakovostnih športnih čopat za hojo in tek.

V kampanji za spodbujanje uporabe javnega avtobusnega prevoza pa si lahko prislužite letno vozovnico za koprski mestni in primestni promet. Prevoz z avtobusom je namreč ob uporabi aplikacije MOK Bus lahko tudi zelo preprosta in priročna izbira za prevoz v mesto, tudi v hladnih in deževnih dneh.

Med 15. in 23. septembrom se obeta še Park(irni) dan, ki opozarja, da uporaba dragocenega javnega prostora za parkiranje ni več tako samoumevna kot včasih. Del parkirišč pri Zelenem parku v Kopru bo spremenjenih v park, ki bo gostil zanimive vsebine, v njem pa se boste lahko preprosto usedli, spočili utrujene noge ali se družili s prijatelji.

Pester nabor aktivnosti pripravljajo tudi lokalna društva, ki delujejo v Mestni občini Koper na področju varovanja okolja. Pohode, dneve odprtih vrat in razne predstavitve na stojnicah. Na atletskem stadionu bomo spremljali 26. maraton od 42, ki jih bo v zaporednih dneh dobrodelno za Male viteze pretekel Bogomir Dolenc, pridružite pa se lahko tudi na delavnici za spodbujanje gibanja starejših »Ostanimo mobilni«, ki bo 19. septembra v Centru dnevnih aktivnosti.

Dogodek organizira Mestna občina Koper, sofinancira pa ga MOP v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.