V torek, 13. aprila 2021, se začenja spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev. Tudi letos bomo s premično zbiralnico obiskali več kot 50 različnih lokacij v obeh obalnih občinah.

Nevarni odpadki morajo biti oddani v originalni embalaži in se med sabo ne smejo mešati, saj lahko le na tak način pravilno ravnamo z njimi v nadaljnjih postopkih. Med nevarne odpadke iz gospodinjstev spadajo odpadne barve, jedilno in motorno olje, goriva, čistila, razpršila in kozmetika, topila, pesticidi, neonska in halogenska svetila, zdravila, odpadni avtomobilski akumulatorji in baterijski vložki, prazne tlačne posode in podobni odpadki, ki se ne smejo oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Nevarnih odpadkov nikakor ne odlagamo v običajne zabojnike z drugimi gospodinjskimi odpadki, saj so lahko zelo nevarni za zdravje ljudi in živali ter lahko predstavljajo veliko okoljsko grožnjo. Ti odpadki namreč med drugim lahko vsebujejo vnetljive snovi, kisline, svinec, ali druge težke kovine, ki so za okolje izjemno nevarni.

Občani, vključeni v sistem ravnanja z odpadki Marjetice Koper, ste letak o poteku akcije zbiranja nevarnih odpadkov prejeli z zadnjo položnico za smetarino. Dokument z urnikom in lokacijami premične zbiralnice pa prilagamo še v priponki na dnu strani. Za vse, ki boste akcijo zamudili sporočamo, da sta oddaja in prevzem nevarnih odpadkov na naših zbirnih centrih, vselej brezplačna. Urnik zbirnega centra Sermin je od ponedeljka do petka od 6. do 18. ure, ter v soboto od 7. do 15. ure. Urnik zbirnega centra Dvori pa od ponedeljka do sobote od 7. do 15. ure. Ob nedeljah in praznikih zbirna centra ne obratujeta.

Vsem občankam in občanom se že vnaprej zahvaljujemo za vestno ločevanje in skupen doprinos k čistejšemu in varnejšemu okolju.