Marjetica Koper po poletnem premoru nadaljuje z uspešno akcijo brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstev po sistemu „od vrat do vrat“.

Vsa gospodinjstva Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Marjetice Koper v teh dneh prejemajo posebno dopisnico, ki jo lahko v jesenski akciji zbiranja kosovnih odpadkov od vrat do vrat izpolnijo in do 15. decembra 2016 vrnejo na Marjetico Koper.

Marjetica Koper bo občane, ki bodo poslali izpolnjene dopisnice, poklicala in se z njimi dogovorila o datumu in uri odvoza kosovnih odpadkov.

Vozilo za prevzem kosovnih odpadkov "od vrat do vrat"
Vozilo za prevzem kosovnih odpadkov “od vrat do vrat”

Kaj so kosovni odpadki?

Med kosovne odpadke sodijo na primer manjši gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati, elektronska oprema, vzmetnice, preproge, pohištvo, vrtna oprema iz plastike ali lesa, kopalniška oprema, športna oprema, odpadna embalaža in vsi drugi podobni predmeti, ki jih ni možno oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Kosovni odpadki
Kosovni odpadki

S pravilnim ravnanjem z odpadki izkazujemo našo skrb za okolje

Z akcijo želimo motivirati občane k pravilnemu zbiranju in deponiranju kosovnih odpadkov. V nobenem primeru se namreč kosovni odpadki ne smejo znajti v zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov, ob ekoloških otokih, ali še huje v okolici oz. naravi. Odgovornost vsakega posameznika je, da odpadke pravilno ločuje ter odda, saj se le na takšen način omogoča njihovo pravilno recikliranje in s tem izkazuje dolgoročna skrb za okolje.

KosovniJesen_06092016@VojkoRotar-8765

Nemarno odvrženi kosovni odpadki slabšajo kakovost bivanja v skupnosti

Kljub vsem možnostim, ki jih Marjetica Koper ponuja za brezplačno oddajo kosovnih odpadkov, se ti še vedno znajdejo ob ekoloških otokih ali na drugi javnih površinah, kar je nedopustno tako z okoljskega kot s civilizacijskega vidika. Poleg tega, da nemarno odvrženi kosovni odpadki škodujejo okolju in naravi, bistveno poslabšajo kakovost bivanja v skupnosti.

KosovniJesen_06092016@VojkoRotar-8772

Vedno je možna brezplačna oddaja kovovnih odpadkov na zbirnih centrih

Menimo, da sploh ni razlogov za odlaganje odpadkov v naravo, ob ekoloških otokih ali na drugih površinah, saj poleg koriščenja brezplačnega odvoza od vrat do vrat, lahko občani Mestne občine Koper in Občine Ankaran kosovne odpadke tudi sami brezplačno oddajo na zbirna centra Srmin oz. Dvori pri Sv. Antonu. Zbirni center Srmin je odprt od ponedeljka do petka, od 6. do 18. ure, ob sobotah od 7. do 15. ure; zbirni center Dvori pri Sv. Antonu pa od ponedeljka do sobote, od 7. do 15. ure.