V ponedeljek, 10. januarja, so se začela dela na žalni ploščadi na osrednjem pokopališču Škocjan. Nova podoba bo uporabnikom prijaznejša in dostopnejša, površina bo tlakovana in ozelenjena, del ploščadi bo nadkrit tudi s senčnico, ki bo v vročih poletnih dneh nudila prijetno senco. Dela, ki so se začela včeraj, bodo sklenjena poleti, v vmesnem času pa bomo obrede izvajali na površini za mrliško vežico.

Te dni se začenjajo dela na pokopališču Škocjan, kjer bo Mestna občina Koper obnovila in uredila dotrajano žalno ploščad, ki služi poslovilnim obredom. Površino bomo izravnali in jo v večji meri tlakovali, del bomo ozelenili, dostope na ploščad pa asfaltirali. V okviru ureditve bomo poleg tega odstranili obstoječe arhitekturne ovire, ki so onemogočale dostop gibalno oviranim, ploščad pa višinsko prilagodili in uredili vhod v vežico. Ob tem bomo prilagodili še prehode in povezovalne poti ter jih opremili s taktilnimi oznakami, ki bodo slepim in slabovidnim omogočile varno in samostojno gibanje ter dostop na pokopališče.

V okviru naložbe bo na osrednjem delu ploščadi namesščena tudi senčnica, ki bo sestavljena iz vzporedno nameščenih jeklenih okvirjev, povezanih z lesenimi lamelami za dodatno senčenje. Njena površina bo znašala nekaj več kot 145 kvadratnih metrov, v višino bo merila 3,8 metra, kar pa ne bo oviralo pogleda na obstoječi objekt, saj bo od njega odmaknjena za nekaj manj kot devet metrov. Pod nadstrešek bomo namestili še lesene klopi in drugo urbano opremo ter korita za rastline, s katerimi bodo površino dodatno ozelenili. Prdviden čas trajanja del je sedem mesecev, vrednost gradbenih del pa znaša 512.660 evrov.

Vse obiskovalce obveščamo, da bomo času del obrede izvajali na začasni lokaciji za mrliško vežico.