V soboto, 19. novembra ob 9. uri, z Gibanjem Zelenci vabimo na tretjo jesensko izmenjevalnico oblačil, knjig in igrač. Gre za zadnjo priložnost v tem letu, da osvežite svojo garderobo, knjižne police ali razveselite vaše najmlajše, hkrati pa podaljšate življenjsko dobo izdelkom. Z zadnjo jesensko izmenjevalnico se z Zelenkami in Zelenci za nekaj časa poslavljamo od tega čudovitega trajnostnega dogodka, ki ste ga pomembno sooblikovali tudi občanke in občani ter vsi ostali obiskovalci.

»Pravila« tudi tokrat ostajajo takšna, kot ste jih vajeni s prejšnjih izmenjevalnic. Edina sprememba je ta, da se naše stojnice selijo nazaj na območje osrednje koprske tržnice, ki je medtem dobila tudi čudovito nadstrešnico. Zelenci in naši predstavniki bomo na stojnici prisotni vse do 14. ure, vi pa prinesite s seboj čista in nepoškodovana oblačila, obutev,  igrače in knjige, ki ste jih že prebrali ali zanje nikakor ne najdete časa. Ideja izmenjevalnic je, da stvari ne samo prinašate, ampak tudi kakšno odnesete – na stojnici se vedno znova najdejo krasni, unikatni, lepo ohranjeni in zanimivi kosi. Tako lahko na žepu in okolju prijazen način prevetrite vaše omare in police.

Tokratna izmenjevalnica soupada tudi z začetkom Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Gre za enega izmed največjih in najuglednejših projektov na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstvu okolja v Evropski uniji. Tematski fokus letošnjega leta je pisan na kožo našim izmenjevalnicam, saj je slogan Tekstilni odpadki so iz mode. Tekstilna industrija je skupaj s prometom in živilsko industrijo ena izmed največjih onesnaževalcev našega planeta, saj ima ogromen vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

Naredite tudi sami nekaj, da se vaš škodljiv vpliv na okolje zmanjša, povabite še prijatelje in prijateljice, sodelavke in sodelavce, ter nas obiščite v soboto, na prenovljeni mestni tržnici v Kopru.