Evropski teden mobilnosti bo med 16. in 22. septembrom povezal več kot 90 slovenskih občin v prizadevanju za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti. Najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti, ki letos poteka pod sloganom Trajnostno povezani, bo ponovno doma tudi v Kopru, kjer bodo potekali številni tematski dogodki. V luči spodbujanja bolj trajnostnih oblik prevoza bosta v tem času javni mestni in primestni avtobus brezplačna za vse uporabnike.

Na ulicah koprskega mestnega jedra bodo potekali številni tematski dogodki, delavnice, predstave in druge aktivnosti, s katerimi želijo spodbuditi občanke in obiskovalce k bolj trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti. Evropski teden mobilnosti ob tem opozarja, da hoja ni koristna le za zdravje, ampak je tudi košček v mozaiku, ki prispeva k svetu z manj avtomobili. V petek, 16. septembra, bo Ukmarjev trg zaživel kot park za javnost, v sklopu Park(irnega) dne pa bo gostil številne otroke iz koprskih osnovnih šol in vrtcev, ki se jim bodo predstavila društva iz Mestne občine Koper, ki delujejo na področju zdravja in varovanja okolja. Pestro dogajanje bo tudi naslednji dan, ko bo na Ukmarjevem trgu potekal Festival trajnostne mobilnosti, osrednji dogodek Evropskega tedna mobilnosti. Predstavila se bodo številna društva, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, varovanja okolja in zdravja, najmlajši obiskovalci pa se bodo preizkušali na različnih poligonih. V primeru dežnih kapelj se bo dogajanje preselilo v Taverno.

Zaradi izvedbe programa bo od srede, 14. septembra, v veljavi popolna zapora parkirišča na Ukmarjevem trgu, ki bo veljala do vključno sobote, 17. septembra. Mestna občina Koper in Marjetica Koper bosta imetnikom parkirnih abonmajev v tem času omogočili parkiranje v Garažni hiši Belveder. Abonenti naj se oglasijo na prodajnem mestu Marjetice Koper pri zapornici na parkirišču za mestno tržnico ali na vrhu garažne hiše, kjer bodo prejeli vavčer za vstop v garažo.

Informacije o vseh aktivnostih in programu Evropskega tedna mobilnosti so dostopne na spletni povezavi.