Učencke in učenci šestih razredov Osnovne šole Antona Ukmarja v Kopru ta teden spoznavajo, kaj pomeni živeti ob morju. Katere živali je mogoče opazovati, s čim se je mogoče ukvarjati v prostem času, ter kako občutljivo je naše okolje, je le nekaj vprašanj, na katere bodo dobili odgovore v pilotskem projektu Ob morju smo doma.

Namen projekta, ki se letos izvaja prvič, je združevanje različnih dejavnosti, poklicev in interesnih združenj v naši okolici s ciljem izobraževanja otrok v osnovnih šolah. Potreba po tovrstnem projektu se pojavlja že vrsto let, pravijo v vodstvu šole. Na ta način so želeli večletno uspešno sodelovanje z različnimi lokalnimi podjetji, društvi in drugimi organizacijami, postaviti pod isto streho.

Šestošolci se bodo tako v tem tednu preizkusili v kajaku, kanuju, supanju in veslanju, spoznali bodo potapljanje, izvedeli zanimivosti o delfinih, se seznanili z varovanjem obalnega morja in pristaniščem. Projektu smo se z veseljem priključili tudi na Marjetici Koper in danes smo s skupnimi močmi že očistili del obale ob mandraču in Semedelski cesti. Cigaretni ogorki, plastenke in najlonske vrečke so bili prevladujoči odpadki, s katerimi smo v štirih urah napolnili kar nekaj vreč. V skupinah smo odpadke skušali tudi pridno ločiti in s tem dosegli še večji učinek čistilne akcije.

Ob tej priložnosti se vsem učenkam in učencem, ter njihovim učiteljem, iskreno zahvaljujemo za aktiven doprinos k varovanju našega skupnega okolja.