V Marjetici Koper smo dobro pripravljeni na zimo in na vse vrste razmer, vendar preventiva ni odveč.

Medtem, ko pri nas preštevamo posamezne snežinke večje predele sosednjih držav prekriva debela snežna odeja. Ponekod po Avstriji, predvsem na območju Alp, je zapadlo do dva  metra snega. Sneženja pa še ni konec, saj vremenoslovci napovedujejo nove pošiljke snega v prihajajočih dneh.

Izvedbeni program zimske službe je izdal Urad za gospodarske javne službe MOK.

Kljub temu, da po trenutnih napovedih ne pričakujemo snega na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran, je ekipa, ki sestavlja zimsko službo v stalni pripravljenosti. Zimska služba  sicer deluje  med 15. novembrom in 15. marcem, 24 ur dnevno.

Marjetica Koper v okviru izvajanja zimske službe vzdržuje ceste in ulice v mestu in primestju. Gre zlasti za celotna območja koprskega mestnega jedra, Ankarana, Žusterne, Markovca, Semedele, Olma in Prisoj, Šalare, Prad in drugih cest v upravljanju. Zimsko službo na preostalih delih obeh občin izvaja Cestno podjetje Koper (CPK).

Marjetica Koper sicer redno izvaja preventivne posipe cestišč z raztopino magnezijevega klorida in soli, kjer je to potrebno, vendar je na prvem mestu še vedno previdna in varna vožnja.

Kljub temu, da to ni zakonska obveza na našem območju, je vedno priporočljivo namestiti zimske pnevmatike, saj se s tem vozniki lahko izognejo številnim nevšečnostim na cesti, v primeru, da nenadoma zapade  sneg. To niti ni redkost, saj je sneg v zadnjih 10 letih tudi pri nas zapadel večkrat. Opozarjamo tudi na primerno obutev, ki naj bo protizdrsna; z njo si lahko prihranimo tudi resne poškodbe, kot so zvini ali zlomi.

Občane in druge udeležence v prometu prosimo za strpnost v primeru nenadnega nastanka zimskih razmer, saj moramo delati po predpisanih prioritetah, in sicer glede na kategorijo ceste oziroma javne poti ter stopnjo nevarnosti za ljudi in okolje.

Celotno območje Mestne občine Koper in Občine Ankaran je zelo obsežno in meri več kot 300 km². Poleg Marjetice Koper in CPK, pri zimskih intervencijah sodelujejo tudi Policijska postaja Koper, Gasilska brigada Koper, Civilna zaščita in številna druga prostovoljna gasilska društva.

 

VREME ARS:

http://://twitter.com/meteoSI?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1082151078362312706&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slovenskenovice.si%2Fnovice%2Fslovenija%2Fclanek%2Ffoto-slovenijo-ponekod-pobelilo-preverite-koliko-snega-se-lahko-zapade-136135