Od 1. junija 2015 je vsem uporabnikom parkirišč na območju Mestne občine Koper, ki jih upravlja Marjetica Koper, na voljo storitev plačevanja parkirnine preko sms sporočil.

Sistem delovanja SMS parkiranja je zelo preprost. Uporabnik parkira vozilo in pošlje SMS sporočilo s cono parkiranja ter registrsko številko vozila na številko 031 20 90 20. Uporabnik prejme brezplačni potrditveni SMS, na katerega odgovori z besedo DA in želeno dolžino parkiranja v urah.

Parkirnina se nato bračunava mesečno, prek položnice mobilnega operaterja uporabnika.

Sistem sms parkiranja je veliko bolj prijazen do uporabnikov, saj omogoča brezgotovinsko poslovanje (spomnimo, koliko krat po žepih brskamo za drobižem), je prijaznejši do okolja oz. trajnostno naravnan, ker ni potrebno tiskati parkirnih listkov. Za njegovo uporabo ni potrebno naložiti dodatnih aplikacij, rešitev pa deluje na čisto vseh mobilnih aparatih, tudi na tistih starejših generacij. Ena od ključnih prednosti je tudi v tem, da se lahko parkirnina podaljšuje na daljavo in se ni potrebno vračati k vozilu oz. parkirnemu avtomatu. Sistem pred iztekom parkirnine uporabniku posreduje brezplačni opozorilni SMS, na katerega se lahko ta odzove in enostavno podaljša parkirnino.

SMS parkiranje deluje na obstoječi infrastrukturi, kar pomeni, da razen razvoja pametne rešitve ni bilo potrebnih dodatnih vlaganj v opremo na parkiriščih. Parkiranje na takšen način je za uporabnike zanesljivo, saj naši komunalni nadzorniki preverjajo status parkiranja z vnosom registrske številke avtomobila v svojo napravo.